Ezt a fánkreceptet apai nagyanyámtól "örököltem" /a nagyapám viccesen "bakegérnek" hívja, mert kisütve olyan a formájuk, mint az egereké :-))/, de ti is biztos sokan ismeritek és készítitek. Egy tartalmasabb leves mellé igazán klassz főétel, de desszertnek is - mondjuk egy kis lekvárral, csoki-, vaníliaszósszal leöntve - kiváló. Rendkívül kiadós, ínycsiklandozó finomság és ami fontos, hogy hamar és egyszerűen elkészíthető! Kezdő konyhatündérek is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele! :-)))
Hozzávalók:
- 3 tojás
- kb. 30-35 dkg liszt
- 2,5 dkg
- 1 tk. méz (cukor)
- kb. 0,5 l tej
- 1 csipet só
- 1 tk. vanília-kivonat (elmaradhat)
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. A langyos mézes tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
2. A tojásokat felverjük, ezután váltakozva hozzákeverjük a sóval elkevert lisztet és a tejet. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a palacsinta tésztánál egy kicsit sűrűbb masszát kapjunk. /Ha vaníliásabban szeretnénk tehetünk hozzá vanília-kivonatot is!/ A tálat tiszta ruhával letakarjuk, fél órára langyos helyre tesszük.
3. Egy magasabb, közepes méretű serpenyőben 1 cm-nyi olajat forrósítunk.
4- Egy evőkanalat a forró olajba mártjuk, a tésztából kanálnyi mennyiséget szaggatunk, és a fánkocskák mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
5. Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
6. Melegében megszórjuk vaníliás porcukorral. Azonnal tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Én 5 perces fánk néven ismerem, tényleg finom.
VálaszTörlésBianka, Nelli! :-)))
VálaszTörlés