Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 7., kedd

Sütőtökös quiche



A karácsonyi láz mellett kitört rajtam a "quiche őrület." Múltkor édeset készítettem /körtés-marcipános töltelékkel/, de bevallom alig vártam, hogy a sósat is kipróbálhassam. A kedvenc feltétemmel készítettem: sütőtök, lilahagyma fehérborban puhára párolva, kakukkfűvel ízesítve, parmezános öntettel nyakon öntve. Higgyétek el elképesztően finom!!! :-DD Ajánlom vendégvárónak, vagy egy gyors ebédnek, vacsorának. Felmelegítve és hidegen is isteni!

Jó étvágyat kívánok hozzá!!!


Hozzávalók:


egy 24 cm-es porcelán piteformához


a tészta:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg Graham - liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 15 dkg hideg vaj

a töltelék:
  • 2 kisebb fej lilahagyma
  • olívaolaj
  • 1 kisebb sütőtök fele, felkockázva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek. reszelt parmezán





Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, ha a tészta állaga megkívánja adhatunk hozzá néhány evőkanál fagyos vizet.

2. Fél órára hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a tölteléket.

3. A sütőtököt megtisztítjuk, a belsejét kikapargatjuk, de nem hámozzuk meg! A felét felkockázzuk, a másik felét például sütibe felhasználhatjuk.

4. A hagymát szintén felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, a sütőtököt, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.

5. 5 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul és a bor el nem párolog. Félretesszük, hűlni hagyjuk.

6. A tésztát lisztezett deszkán kör alakra nyújtjuk, a formába nyomkodjuk /arra ügyeljünk, hogy legyen pereme!/, villával megböködjük.

7. A tésztára simítjuk a sütőtökös tölteléket, szépen eligazgatjuk.

8. A tejszínt jól összekeverjük a tojásokkal, a sajttal, ízesítjük egy kis fekete borssal. Ráöntjük a töltelékre, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolva 25-30 percig sütjük. (Amíg meg nem pirul kicsit a teteje és a tejszínes folyadék meg nem szilárdul.)

9. Igyekszünk megvárni, míg langyosra hűl, majd szeletekre vágva tálaljuk.


Forrás: A tészta receptje Bereznay Tamás ötletén alapul /Nők Lapja 2010. május 13./, én felesben tettem bele egy kis Graham-lisztet is, hogy egészségesebb legyen. A tölteléket a saját elképzeléseim szerint alakítottam.


További quiche recept:


További sütőtökös receptek:

     

    9 megjegyzés:

    1. Ez nagyon jól néz ki, azt hiszem, hamarosan ki is lesz próbálva ;).

      VálaszTörlés
    2. Guiche, vagy pizza? Ez itt a kérdés. Én imádom a pizzát, ma is töltöttem fel egy pizza receptet, de ez a francia változat is nagyon ígéretes és guszta.

      VálaszTörlés
    3. Az a nagy helyzet, hogy az összes hozzávalója közel áll a szívemhez :-)

      Együtt egy pitében csakis csodálatos végeredményt szülhet!

      VálaszTörlés
    4. Andiamo! Helyes, helyes! :)

      Hibbychef! Igazából mindegy, imádom a pizzát is és a quiche-t is! Nem nagyon tudnék választani közöttük! Próbáld ki bátran, bármilyen ízesítéssel isteni, nem feltétlenül muszáj sütőtökkel csinálni. Mondjuk egy sonka-gomba variációt lehet hamarosan kipróbálok! :-))

      Viki, Ditta! Nektek is nagyon köszi! :-DD

      VálaszTörlés
    5. Tetszik ez a merész párosítás /sütőtök-lilahagyma/!Próbálom elkézelni az ízét!Azt hiszem szeretném!:-)

      VálaszTörlés
    6. Nelli, Dia, Bianka! Köszönöm nektek is! :-)))

      VálaszTörlés