A karácsonyi láz mellett kitört rajtam a "quiche őrület." Múltkor édeset készítettem /körtés-marcipános töltelékkel/, de bevallom alig vártam, hogy a sósat is kipróbálhassam. A kedvenc feltétemmel készítettem: sütőtök, lilahagyma fehérborban puhára párolva, kakukkfűvel ízesítve, parmezános öntettel nyakon öntve. Higgyétek el elképesztően finom!!! :-DD Ajánlom vendégvárónak, vagy egy gyors ebédnek, vacsorának. Felmelegítve és hidegen is isteni!
Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
Hozzávalók:
egy 24 cm-es porcelán piteformához
a tészta:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg Graham - liszt
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
a töltelék:
- 2 kisebb fej lilahagyma
- olívaolaj
- 1 kisebb sütőtök fele, felkockázva
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- őrölt fekete bors
- kakukkfű
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tojás sárgája
- 3 ek. reszelt parmezán
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk, ha a tészta állaga megkívánja adhatunk hozzá néhány evőkanál fagyos vizet.
2. Fél órára hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a tölteléket.
3. A sütőtököt megtisztítjuk, a belsejét kikapargatjuk, de nem hámozzuk meg! A felét felkockázzuk, a másik felét például sütibe felhasználhatjuk.
4. A hagymát szintén felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, a sütőtököt, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
5. 5 percig folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Addig pároljuk, amíg a sütőtök meg nem puhul és a bor el nem párolog. Félretesszük, hűlni hagyjuk.
6. A tésztát lisztezett deszkán kör alakra nyújtjuk, a formába nyomkodjuk /arra ügyeljünk, hogy legyen pereme!/, villával megböködjük.
7. A tésztára simítjuk a sütőtökös tölteléket, szépen eligazgatjuk.
8. A tejszínt jól összekeverjük a tojásokkal, a sajttal, ízesítjük egy kis fekete borssal. Ráöntjük a töltelékre, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolva 25-30 percig sütjük. (Amíg meg nem pirul kicsit a teteje és a tejszínes folyadék meg nem szilárdul.)
9. Igyekszünk megvárni, míg langyosra hűl, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Forrás: A tészta receptje Bereznay Tamás ötletén alapul /Nők Lapja 2010. május 13./, én felesben tettem bele egy kis Graham-lisztet is, hogy egészségesebb legyen. A tölteléket a saját elképzeléseim szerint alakítottam.
További sütőtökös receptek:
- Sárgarépa-sütőtök krémleves
- Diós sütőtöktorta
- Fűszeres sütőtökkel sült csirkemell
- Sütőtökös-camembert sajtos frittata
- Sütőtök gratín
- Sütőtökös muffin
- Sütőtök saláta
Ez nagyon jól néz ki, azt hiszem, hamarosan ki is lesz próbálva ;).
VálaszTörlésGuiche, vagy pizza? Ez itt a kérdés. Én imádom a pizzát, ma is töltöttem fel egy pizza receptet, de ez a francia változat is nagyon ígéretes és guszta.
VálaszTörlésAz a nagy helyzet, hogy az összes hozzávalója közel áll a szívemhez :-)
VálaszTörlésEgyütt egy pitében csakis csodálatos végeredményt szülhet!
Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésAndiamo! Helyes, helyes! :)
VálaszTörlésHibbychef! Igazából mindegy, imádom a pizzát is és a quiche-t is! Nem nagyon tudnék választani közöttük! Próbáld ki bátran, bármilyen ízesítéssel isteni, nem feltétlenül muszáj sütőtökkel csinálni. Mondjuk egy sonka-gomba variációt lehet hamarosan kipróbálok! :-))
Viki, Ditta! Nektek is nagyon köszi! :-DD
Tetszik ez a merész párosítás /sütőtök-lilahagyma/!Próbálom elkézelni az ízét!Azt hiszem szeretném!:-)
VálaszTörlésNagyon finom, igazán guszta
VálaszTörlésGyönyörűek a képek
VálaszTörlésNelli, Dia, Bianka! Köszönöm nektek is! :-)))
VálaszTörlés