Megint egy könnyen elkészíthető édességet készítettem a vasárnapi menünk desszertjeként. A quiche-t nemcsak azért szeretem, mert rém egyszerű elkészíteni, hanem azért is, mert számtalan módon variálható, amihez éppen kedvünk szottyan, vagy ami éppen a hűtőben található. Elég egyszer megtanulnunk, és megszámlálhatatlan recepttel bővíthetjük a recepttárunkat. Nemcsak édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük, fogyaszthatjuk akár melegen, akár hidegen. Sőt, még felmelegítve is isteni. Az édeset inkább desszertnek, a sósat ebédre vagy vacsorára főételnek ajánlom.
Nagy kedvencem közé tartozik a körte-marcipán ízkombináció, ezért is örültem annyira, amikor rábukkantam erre a receptre. A töltelékhez most Alexander körtét, és a kedvenc marcipánomat /kényeztetésképpen/, Szamos marcipánt használtam, de házi marcipánnal is igazán kiváló. És, hogy az ízéről is tegyek némi említést...egy szóval jellemezhetném: ÜÜÜÜBERFINOOOOOM!!! Aki kipróbálja, meglátja... :-))
Hozzávalók:
24 cm-es kerámia piteformához
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1/2 cs. vaníliás cukor /vagy 1 ek. házi, finom szemcsés vaníliás cukor/
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet só
a rátéthez:
- 2 nagy körte (kisebből 3-4 darab kell)
- 2 ek. házi, finom szemcsés vaníliás cukor
- 5 dkg marcipán
- 2 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 1 kk. vanília - kivonat
1. Először a tésztát készítettem el. Ehhez a lisztet összekevertem a sóval, a cukrokkal, a sütőporral és a citromhéjjal, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoltam a vajjal.
2. Hozzáadtam a tojássárgáját, - ha szükséges, akkor tehetünk hozzá egy kevés fagyos vizet is - és alaposan összegyúrtam.
3. Fóliába csomagolva 30 percet pihentettem a hűtőben, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam. Egy kicsit nagyobbra, mint a formám, hogy legyen egy kis pereme.
4. Amíg a tészta pihent, addig meghámoztam és apró kockákra vágtam a körtéket.
5. A formába helyezett tésztát villával megböködtem, elegyengettem benne a körtedarabokat és ráreszeltem a marcipánt.
6. A tejszínt simára kevertem a vanília-kivonattal, a cukorral és a tojások sárgájával, ezután rácsorgattam a körtedarabokra.
7. 190°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
8. Megvártam míg langyosra hűl, utána szeleteltem.
Megjegyzés: Nem tipikusan karácsonyi desszert, azonban én - a marcipán miatt - még a karácsonyi menüm részeként is el tudnám képzelni.
Forrás: Nők Lapja 2008. április 9.; Tamással, sülve-főve. Itt-ott egy kis módosítást eszközöltem.
Huuuuuu ez nagyon guszta......
VálaszTörlésÓÓÓ valami mesésen néz ki
VálaszTörlésTeeeee, Teeeee.... mindig ennyi finomság van nálatok?
VálaszTörlésAmiben marcipán van az csak finom lehet:)
VálaszTörlésMarcipááán! Jaj nekem! Kééérek!!!
VálaszTörlésNagyon-nagyon-nagyon guszta!!!!Minden körtés sütemény imádok, kérhetek egy szeletkét???:)(nálunk is körtés nap volt)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Valamiért sosem tudom megvárni, hogy a quiche - legyen sós vagy édes - langyosra hűljön :))
VálaszTörlésHát ez nagyon ott van! Nálunk is minden marcipnosnak helye van, és körtével még sosem próbáltam, receptet vittem, köszi!:-)
VálaszTörlésNe nézz rám furán, de Én marcipán nélkül kérnék....
VálaszTörlésMár a címtől elolvadtam, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésSzenzációs!
VálaszTörlésNyálat csurgató smiley :-)))
4Gyerek! :-DDDD Igyekszem, igyekszem...szeretem az újdonságokat, a különleges ízvilágú ételeket kipróbálni! Lesz még sok-sok finomság Nálam, tessék rá felkészülni! :-))) Köszi és nagyon örülök, hogy bekukkantottál, remélem egy picit jobban vagy már??? :-)))
VálaszTörlésGizi! Naná, hogy kérhetsz! :-DD
Erinacea! Én is így vagyok ezzel, türelmetlen a természetem...megérzem az illatát, és alig várom, hogy megkóstolhassam! :))
Viki! :-D
Zsiri! :-)
Dia! Nem nézek furán, dehogy...Képzeld 2 éve annyira utáltam a marcipánt, hogy rá se bírtam nézni, ma pedig már az egyik kedvencem, de csak a natúr verzió (no és persze a Szamos)!!! Küldtem neked marcipán nélkül! :-)
Latsia! Nagyon köszi a kedves hozzászólást! A recepten pedig szívesen...Remélem ízleni fog Nektek is!?:-)
Csibe! Jajjj,deeeee...marcipáááán! Küldtem! :-D
Szuzi! Köszi! :-)
Családi tűzhely! Pontosan így vélekedem én is! A marcipánnak nem tudok (és nem is akarok) ellenállni! :-DD
Bianka! Köszi és az íze is nagyon ott van! Tessék bátran kipróbálni! :-))