A császármorzsa és én soha nem voltunk barátok. Itthon nem szoktunk készíteni (hogy miért, azt ne kérdezze senki), mindig csak a menzán ettem, azaz csak megkotorásztam azt a fűrészpor szerű valamit, és nagyjából ennyi volt köztünk a kapcsolat. Mondjuk úgy, hogy utáltam...egészen tegnapig. Úgy 1 hónappal ezelőtt névnapomra kaptam 3 Stahl Judit szakácskönyvet, és miközben lapozgattam - annyira guszta volt -, hogy megakadt rajta a szemem. Egyáltalán nem úgy nézett ki, ahogy az emlékeimben élt, így nekiveselkedtem, és kipróbáltam. Maradék leves mellé szuper ebéd kerekedett belőle! Házi szilvalekvárral megpöttyözve...isteni finom, de komolyan! :))
Hozzávalók:
a tésztához:
- 5 dkg mazsola (aszalt szilvával is finom)
- kb. 1 dl rum
- 4 tojás
- 5 dkg cukor (házi vaníliás cukor vagy méz)
- 1 vaníliarúd (1 kk. vanília-kivonat)
- 10 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
a sütéshez:
- 5 dkg vaj
a tálaláshoz:
- házi szilvalekvár
- porcukor
Elkészítése:
1. A mazsolát annyi rumba felforraljuk, amennyi ellepi. Mialatt hűl, a tésztával foglalkozunk. A tojásokat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel jól összedolgozzuk egy nagy tálban. A lisztet elvegyítjük a sóval, aztán a tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk a tejet és a lisztet, miközben végig használjuk a robotgépet, de csak lassú fokozaton. A mazsolát leszűrjük és belekeverjük a tésztába.
2. A sütéshez a vajat megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, és egyenletes rétegben ráöntjük a tésztát. A lángot azonnal levesszük takarék fokozatra, és a tésztát kb. 5 percig sütjük. Ezután fa lapáttal alányúlunk, finoman körbefuttatjuk alatta, majd a serpenyőre ráhelyezünk egy nagy tálat, és határozott mozdulattal kifordítjuk rá a tésztát: így a sült oldal néz most felfelé. A tálról visszacsúsztatjuk a tésztát a serpenyőbe, és a másik oldalát is megsütjük mérsékelt tűzön 5 perc alatt.
3. A megsült tésztát levesszük a tűzhelyről, és 2 fakanál segítségével falatnyi darabokra cincáljuk a serpenyőben. Végül serpenyőstül visszatesszük nagy lángra, és kevergetve 4-5 perc alatt kicsit lepirítjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük és szilvalekvárt adunk mellé (lehet barack is).
Megjegyzés: 4 adag lesz belőle
Forrás: Stahl Judit: Gyors házias ételek
Finom lehet! Ki kellene már próbálnom.
VálaszTörlésCsorog a nyálam
VálaszTörlésHú de jól néz ki!
VálaszTörlésJöhetek?
Dia! Bizony, bizony, én is sokáig vacilláltam..de nem bántam meg, hogy belevágtam! Sőőőőt! :))
VálaszTörlésBianka! :)
Csibe! Köszi! Jöhetsz, naná! :-D