Egyéb érdekességek...rólam

2010. november 21., vasárnap

Mézes répatorta fűszeres mascarpone krémmel



Vasárnap ebédre ezt az egészséges répatortát sütöttem. Az eredeti receptet erről az oldalról lestem el, egy kicsit azonban változtattam az összetevőkön és az elkészítés módján, de így is isteni lett (a répát nem lehet érezni rajta :)) ). A mascarpone krém saját ötlet - azt szeretem, ha valamibe lehet mártogatni egy sütit-, ízvilágában pedig remekül passzol hozzá. :-DD

Hozzávalók:

a tortához:
  • 4 tojás
  • 5 ek. méz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg teljes őrlésű búzaliszt (nálam tönkölybúza)
  • 2 csapott kiskanál mézessütemény fűszerkeverék
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált mandula
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg mazsola (helyette bármilyen más aszalt gyümölcs, ami passzol a narancshoz)
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • fél citrom reszelt héja
  • fél narancs reszelt héja
  • vaj és sütőpapír a formához
  • 40 dkg sárgarépa (finomra reszelve)

    a mascarpone krémhez:

    • 500 g mascarpone
    • ízlés szerint méz
    • őrölt fahéj kb. 1 kk.
    • őrölt szerecsendió kb. 0,5 kk.
    • 1 ek, citromlé




    Elkészítése:


    1. A tojásokat a mézzel, elektromos habverővel 3-4 perc alatt sűrűnfolyósra keverjük.

    2. A puha vajat hozzáadjuk, további 1-2 perc alatt simára keverjük.

    3. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel összeforgatjuk, és az előzőekhez adjuk.





    4. A répát megtisztítjuk, lereszeljük a reszelő kis lyukú oldalán, és a dióval, mandulával, mazsolával, kandírozott naranccsal, a citrom és a narancs héjával együtt az előzőekhez adjuk.

    5. Egy 26  cm átmérőjű tortaformát kikenünk és kibélelünk sütőpapírral és a répás keveréket belesimítjuk.
    6. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C) kb. 1 óra alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le alufóliával. Tűpróba!

    7. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

    8. A krémhez a mascarponét a fűszerekkel és a mézzel habosra keverjük, és a tortát a krémmel együtt tálaljuk.





    Jó tanács:  A dió és a mandula zamatosabb, ha a sütés előtt egy serpenyőben szárazon - zsiradék nélkül - megpirítjuk.

    13 megjegyzés:

    1. Mézi,hát hogy mersz ilyent elkövetni ellenem!!Ez kérem merénylet:))Ez már nekem túl sok(k) a jóból!!

      VálaszTörlés
    2. Edó! Néha muszáj ilyet elkövetnem...szükségem van a plusz kalóriákra :)) Remélem kipróbálod??? Isteni finom és még egészséges is (a mascarponét meg nem vesszük figyelembe, néha kell egy kicsit bulizni is /mosolyog/)! :))))

      VálaszTörlés
    3. Nagyon guszta!!! Imádom a répatortát főleg ha mascarpone is van hozzá.:)
      A képek csodálatosan szépek !!!

      VálaszTörlés
    4. Igeeeeeeeeeeeeen!! Ez aztán tökéletes répatorta!!! Nem tudom miért, de nálam is a mascarpone krém a tökéletes kiegészítője, jól mennek egymáshoz.

      VálaszTörlés
    5. Atya-gatya ez mesésen néz ki. Megindult a nyálkiválasztásom

      VálaszTörlés
    6. Hu ez jo nagyon es meg cukor sincs benne, egeszseges bunozes :)

      VálaszTörlés
    7. Elnézést a késői válaszért. Mindenkinek köszönöm szépen! Isteni volt, tényleg. A krém pedig még dobott rajta egyet. :)))

      VálaszTörlés
    8. szóval most akkor ehhez mennyi répa kell?

      VálaszTörlés
    9. Névtelen! Köszönöm az észrevételt, a hiányosságot javítottam! :-))

      VálaszTörlés