Egyéb érdekességek...rólam

2010. november 28., vasárnap

Körtés-marcipános quiche



Megint egy könnyen elkészíthető édességet készítettem a vasárnapi menünk desszertjeként. A quiche-t nemcsak azért szeretem, mert rém egyszerű elkészíteni, hanem azért is, mert számtalan módon variálható, amihez éppen kedvünk szottyan, vagy ami éppen a hűtőben található. Elég egyszer megtanulnunk, és megszámlálhatatlan recepttel bővíthetjük a recepttárunkat. Nemcsak édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük, fogyaszthatjuk akár melegen, akár hidegen. Sőt, még felmelegítve is isteni. Az édeset inkább desszertnek, a sósat ebédre vagy vacsorára főételnek ajánlom.  
Nagy kedvencem közé tartozik a körte-marcipán ízkombináció, ezért is örültem annyira, amikor rábukkantam erre a receptre. A töltelékhez most Alexander körtét, és a kedvenc marcipánomat /kényeztetésképpen/, Szamos marcipánt használtam, de házi marcipánnal is igazán kiváló. És, hogy az ízéről is tegyek némi említést...egy szóval jellemezhetném: ÜÜÜÜBERFINOOOOOM!!!  Aki kipróbálja, meglátja... :-))


Hozzávalók:

24 cm-es kerámia piteformához

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor /vagy 1 ek. házi, finom szemcsés vaníliás cukor/
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • egy csipet só

a rátéthez:

  • 2 nagy körte (kisebből 3-4 darab kell)
  • 2 ek. házi, finom szemcsés vaníliás cukor
  • 5 dkg marcipán
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 1 kk. vanília - kivonat 



    Elkészítése:
    1. Először a tésztát készítettem el. Ehhez a lisztet összekevertem a sóval, a cukrokkal, a sütőporral és a citromhéjjal, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoltam a vajjal.

    2. Hozzáadtam a tojássárgáját, - ha szükséges, akkor tehetünk hozzá egy kevés fagyos vizet is - és alaposan összegyúrtam.

    3. Fóliába csomagolva 30 percet pihentettem a hűtőben, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtottam. Egy kicsit nagyobbra, mint a formám, hogy legyen egy kis pereme.

    4. Amíg a tészta pihent, addig meghámoztam és apró kockákra vágtam a körtéket. 

    5. A formába helyezett tésztát villával megböködtem, elegyengettem benne a körtedarabokat és ráreszeltem a marcipánt.

    6. A tejszínt simára kevertem a vanília-kivonattal, a cukorral és a tojások sárgájával, ezután rácsorgattam a körtedarabokra.

    7. 190°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.

    8. Megvártam míg langyosra hűl, utána szeleteltem.


    Megjegyzés: Nem tipikusan karácsonyi desszert, azonban én - a marcipán miatt - még a karácsonyi menüm részeként is el tudnám képzelni.

    Forrás: Nők Lapja 2008. április 9.; Tamással, sülve-főve. Itt-ott egy kis módosítást eszközöltem.

    12 megjegyzés:

    1. Huuuuuu ez nagyon guszta......

      VálaszTörlés
    2. ÓÓÓ valami mesésen néz ki

      VálaszTörlés
    3. Teeeee, Teeeee.... mindig ennyi finomság van nálatok?

      VálaszTörlés
    4. Amiben marcipán van az csak finom lehet:)

      VálaszTörlés
    5. Marcipááán! Jaj nekem! Kééérek!!!

      VálaszTörlés
    6. Nagyon-nagyon-nagyon guszta!!!!Minden körtés sütemény imádok, kérhetek egy szeletkét???:)(nálunk is körtés nap volt)

      VálaszTörlés
    7. Nagyon jól néz ki! Valamiért sosem tudom megvárni, hogy a quiche - legyen sós vagy édes - langyosra hűljön :))

      VálaszTörlés
    8. Hát ez nagyon ott van! Nálunk is minden marcipnosnak helye van, és körtével még sosem próbáltam, receptet vittem, köszi!:-)

      VálaszTörlés
    9. Ne nézz rám furán, de Én marcipán nélkül kérnék....

      VálaszTörlés
    10. Már a címtől elolvadtam, nagyon jól néz ki!

      VálaszTörlés
    11. Szenzációs!

      Nyálat csurgató smiley :-)))

      VálaszTörlés
    12. 4Gyerek! :-DDDD Igyekszem, igyekszem...szeretem az újdonságokat, a különleges ízvilágú ételeket kipróbálni! Lesz még sok-sok finomság Nálam, tessék rá felkészülni! :-))) Köszi és nagyon örülök, hogy bekukkantottál, remélem egy picit jobban vagy már??? :-)))

      Gizi! Naná, hogy kérhetsz! :-DD

      Erinacea! Én is így vagyok ezzel, türelmetlen a természetem...megérzem az illatát, és alig várom, hogy megkóstolhassam! :))

      Viki! :-D

      Zsiri! :-)

      Dia! Nem nézek furán, dehogy...Képzeld 2 éve annyira utáltam a marcipánt, hogy rá se bírtam nézni, ma pedig már az egyik kedvencem, de csak a natúr verzió (no és persze a Szamos)!!! Küldtem neked marcipán nélkül! :-)

      Latsia! Nagyon köszi a kedves hozzászólást! A recepten pedig szívesen...Remélem ízleni fog Nektek is!?:-)

      Csibe! Jajjj,deeeee...marcipáááán! Küldtem! :-D

      Szuzi! Köszi! :-)

      Családi tűzhely! Pontosan így vélekedem én is! A marcipánnak nem tudok (és nem is akarok) ellenállni! :-DD

      Bianka! Köszi és az íze is nagyon ott van! Tessék bátran kipróbálni! :-))

      VálaszTörlés