A rumos golyó /hagyományos változatban/ nagy kedvencünk és minden ünnepen elkészítem. Idén az aszalt barackos változatát is kipróbáltam, és mivel nagy sikere lett az itthoniak körében, ezért biztos, hogy a meggyes-kekszes mellet ez is az ünnepi menü részét fogja képezni. Szerintem érdemes nagyobb adagot "legyártani" - az általam megadott mennyiség nagyjából 2-3 személynek elegendő -, mert rendkívül hamar "elpárolog". Én is hatalmas adagot készítettem belőle, majdnem be is golyóztam, mire a végére értem. :-)) Nagyon finom - nekem amúgy jobban ízlik, mint a meggyes-kekszes-, tessék hamar kipróbálni!!!
Szép dobozba csomagolva, bonbonos kapszlikba ültetve még ajándékba is adhatjuk!!!
Hozzávalók:
- 100 g dió
- 40 g puha mazsola
- 40 g puha aszalt sárgabarack
- 40 g tejcsokládé
- 200 g babapiskóta
- 4-6 ek. tej
- 2 ek. sárgabaracklekvár
- 4 ek. rum
- 8 szem kandírozott cseresznye (nálam elmaradt)
Elkészítése:
1. A diót tepsibe szórjuk, aztán 200°C-ra felforrósított sütőben 5-8 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni.
2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhába "csomagolva" szárazra törölgetjük, majd az aszalt sárgabarackkal és a csokoládéval együtt apróra vagdossuk. / Mivel én többszöröztem a mennyiséget ezért húsdarálón - a csoki kivételével - ledaráltam. Ezt a műveletet végezhetjük késes robotgéppel is./
3. A diót megdaráljuk, nem túl mély, peremes tálba szórjuk.
4. A babapiskótát nejlontasakba zárjuk /kiélhetjük brutalitásunkat :-)/, húsverővel (vagy sodrófával) darabosra törjük, mélyebb tálba szórjuk.
5. Hozzáadjuk a tejet, a sárgabarcklekvárt, a rumot, a felaprózott finomságokat, majd alaposan összedolgozzuk, és 1 órára hideg helyre tesszük. (Ha nagyon sietünk akkor ne tegyük hűtőbe, készítettem már így, nem vont le az élvezeti értékéből!)
6. Még finomabb, ha egyéb süteményből kimaradt tésztaszélből/ szikkadt piskótából készítjük.
7. Kiskanállal diónyi nagyságú adagokat szaggatunk ki a masszából, golyókat formázunk, és a darált dióba forgatjuk-hempergetjük.
8. A tetejére nyomhatunk félbevágott kandírozott cseresznyét.
9. 12 órán át hűvös, levegős helyen szikkadni hagyjuk.
10. A diónak több mint a fele megmarad, azt egyéb süteményhez felhasználjuk, addig hűtőben tarjuk.
Forrás: egy régebbi Nők Lapja; Lajos Mari receptje vagy Lajos Mari - Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség.
Hűűűűha ! Ez nagyon jól néz ki !!! Finom lehet !
VálaszTörlésTücsök! Isteni, biztosíthatlak felőle! Próbáld ki nyugodtan! :-))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki és a fotódekor is nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésjól néz ki én is csak azt mondhatom. :))puszi
VálaszTörlésIgen, biztos nagyon finom, és a bögre meg a tányér nagyon tetszik!
VálaszTörlésÓ, de szépek! Sajnos, nálunk a dió feketelistás, mert mindhárom gyerek allergiás rá:-(((, de ez ajándéknak is szuper!
VálaszTörlésszupin néz ki! Én is golyózok ma, hogy be vagy ki azt majd még meglátjuk! :D
VálaszTörlésNagyon szuper kis golyócskák, de jó lenne, ha idegurulna most pár darab. Nálunk is nagy sikere szokott lenni,pillanatok alatt csak a hűlt helyét találom.:)
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki, finom
VálaszTörlésImádom, így guríthatod is!
VálaszTörlés