Tegnap elkészítettem életem első szaloncukrait Családi tűzhely ötletén felbuzdulva. Nálunk a marcipán és az aszalt szilva nagyon bejön, így mindenképpen ebben gondolkodtam. A recept saját ötleten alapul, az arányokat lestem el csupán Családi tűzhelytől. És, hogy hogy sikerült??? Úhhh, valami fantasztikus lett!!! Alig bírtam a kis éhenkórász, édesszájú, itthoni manócskákat elhessegetni, annyira ízlett nekik. Jövőre tutira nem veszünk bolti szaloncukikat!!!! Igaz, hogy 4 órán keresztül tartott a 70 db elkészítése (10-et közben elkunyeráltak :-DD), de megérte a fáradtságot!!! Isteni finomak lettek! Marcipán rajongóknak kötelező és kihagyhatatlan!!! :-DDD
Hozzávalók:
nagyjából 70 db-hoz
- 15 dkg aszalt szilva, felaprítva vagy ledarálva
- 40 dkg darált mandula
- 20 dkg házi vaníliás porcukor
- 10 dkg natúr marcipán (én Szamost, a kedvencemet használtam)
- kb. 60 ml rum
- kb. 40 dkg étcsokoládé a bevonáshoz + 1-2 ek. olaj
- kb. 3 ív vékony csomagolópapír
Elkészítése:
1. A porcukrot átszitáljuk, összekeverjük a mandulával, a finomra reszelt marcipánnal, az apróra vágott aszalt szilvával és a rummal.
2. A rum mennyiségét úgy állítsuk be, hogy az összegyúrás után a masszának el kell válnia az edény falától.
3. Tiszta kézzel tetszőleges méretű formákat készítünk (diónyinál kisebbet csippentettem a masszából), majd sütőpapírral kibélelt tálcára sorakoztatjuk őket. Közben igyekezzünk megállni, hogy ne együk meg egy ültő helyünkben az összeset. :-DD
4. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és 1-2 evőkanál olajat, két villa segítségével belemártjuk a szaloncukrokat, ezután visszahelyezzük őket a tálcára.
5. Ha mindegyikkel készen vagyunk hűtőbe tesszük őket.
6. Amíg dermednek, előkészítjük a csomagolópapírt. Késsel megfelelő méretű darabokat vágunk, ebbe csomagoljuk a szaloncukrokat.
7. Felhasználásig hűvös helyen tartjuk őket.
Megjegyzés: Mindenki saját elképzelése szerint ízesítheti, én is töröm már a buksimat újabb variációkon. Finom lehet szerintem a diós-aszalt szilvás, mandulás-áfonyás, aszalt barackos-marcipános és még folytathatnám a sort.
Nézi!
VálaszTörlésIsteni ez a szaloncukor.
Ma én is szeretnék valamilyent, azt hiszem kókuszos lesz :-))
A kiszúró csodás!:-))
Nééé....beelőztél. Ma csokizom az első rendet, az este megbügyürgettem őket, most kicsit száradnak, mert eltátottam a szám, s többet löttyintettem a kelleténél.
VálaszTörlésAmúgy én nem csomagolok, nem teszem a fára, mert akkor a karácsonyfa testi épségét veszélyeztetik ezek négyen.
Tavaly csináltam először, nálunk is az egyöntetű vélemény: soha többé boltit.
A maradék 60-ból egyet, csak 1-et kóstolónak? Naaaa, lécccccike, aszalt szilvásat nem készítettem, s idén nincs is tervben.
Ez nagyon jol hangzik, isteni parositas :) En tavaly megfogadtam, hogy tobbet nalam nem lesz hazi szaloncukor...amikor az ejszaka kozepen is meg mindig csak martogattam es meg halomban allt a csokibamartogatnivalo....:(( jaj de utaltam csinalni, persze nagyon finom azt tudom!! gratula a 70dbhoz szep teljesitmeny :)
VálaszTörlésSzuper!
VálaszTörlésÉn egyenesen imádom a marcipánt!! :))
Gyönyörűek lettek, a marcipán-aszalt szilva kombinációról meg inkább ne is beszéljünk:-))
VálaszTörlésEz már tiszta kegyetlenség... imádnááám!
VálaszTörlésMarcika :) ! Imádom , a marcikát ( a gyerekeim hívták így :) .
VálaszTörlésA csomagolásod pedig csodaszép !
Fiatalabb koromban ( ami tegnap volt ) nagyon szerettem az ezüst , kék párosítást karácsonykor .
Csodálatosak, finom lehet ás az ajándék is remek
VálaszTörlésNah befutottam... tudtam, hogy valami szépet alkotsz... és igazam lett!:-)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek!!! Marcipánom van itthon dögivel, azasltszilvásat azt nem csinálok, mert most jön nemsokára Anyukám és olyasmit hoz... de mondjuk egy marcpános-sárgabarackos vagy egy gesztenyés-valamis... az játszana...
Ááááá... baj lesz ebből!:-)
Mézi! Ezek gyönyörűek,de jó lenne nekem is belőle:-)
VálaszTörlésMit is írjak? Szuperlatívuszok jutnak eszembe. Mennyei! A türelmed pedig példás:)
VálaszTörlésCsak annyit még, hogy most fejeztem be a mártogatást... rapid változatot csináltam... életveszély ez a blog!!!! :-DDD
VálaszTörlésMennyei variáció!
VálaszTörlésFantasztikus kitartásod van. Imádom a szaloncukrot, már régóta készülök házit készíteni, de valami miatt még nem álltam hozzá. Csak mondogatom, hogy az idén én csinálom, de aztán csak megveszem. Most nagyon nagy kedvet kaptam!!:))Köszi, és mentettem:))
VálaszTörlés