Egyéb érdekességek...rólam

2010. december 8., szerda

Márványszelet



A "sok" sós után újra édességet hoztam. Ezt még a hétvégén készítettem, de akár az ünnepek során is nyugodtan kínálhatjuk /mondjuk a délutáni kávé mellé/. Nem egy szépségdíjas, viszont  brutálisan finom és nagyon kiadós sütemény. Nálunk biztos hogy készül belőle újabb adag !!! :-))

Hozzávalók:


kb. 6-7 személyre

  • 500 g liszt
  • diónyi + 250 g lágy vaj/margarin
  • 100 g nugátos vagy egyszerű tejcsokoládé (én Milka Noisette-t használtam)
  • 8 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak sütőpor
  • 3 ek. kakaópor (25 g)
  • 1 púpozott ek. + 250 g /házi vaníliás/ porcukor
  • 1 dl tojáslikőr
  • 50 g mandulalapocska




    Elkészítése:


    1. Egy kb. 30x40 cm-es (például a sütőbe való zománcos), 3,5-4 cm mély, peremes tepsit megpöttyözünk diónyi vajjal/margarinnal, és kibélelünk sütőpapírral (azért, hogy a sütőpapír jól tapadjon a tepsi aljára-oldalára). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

    2. A csokoládét apró darabokra-kockákra vágjuk. A tojásokat és a citromot (ez utóbbit forró folyó víz alatt) gondosan megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 púpozott ek. porcukorral.

    3. A vajat habosra keverjük a porcukorral és 1 csipet sóval, majd elektromos habverővel egyenként-alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Több részletben hozzáöntjük a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Végezetül apránként hozzászitáljuk-keverjük a lisztet.

    4. A massza kétharmad részét a tepsibe simítjuk. A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport, majd a csokoládédarabkákat.

    5. Evőkanalanként, egyenletesen elosztva a fehér massza tetejére halmozzuk, és levegős-könnyed mozdulatokkal, spirálvonalban haladva villával beledolgozzuk.

    6. Tetejét beszórjuk a mandulalapocskákkal, és az előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (tűpróba!). Jócskán megnő!

    7. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni /már, ha meg tudjuk állni, hogy ne kóstoljuk meg azonnal :-))/, aztán a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, és tetszés szerint kisebb kockákra, szeletekre vágjuk. 

    8. Tetejét meghinthetjük fátyolnyi porcukorral.


    Tippek:

    • Ha a receptben leírtnál kevesebb a tojáslikőrünk vagy egyáltalán nincs, a hiányt felveretlen habtejszínnel pótolhatjuk.
    • Nugátos csokoládé helyett gazdagíthatjuk darabokra tördelt csokoládéfigurák maradékával is.
    • Kényeztetésképpen langymeleg vanília-, bor-, vagy rumsodót, további tojáslikőrt (öntetként), lecsepegtetett meggy-/ egyéb befőttet adhatunk hozzá.
    • Vegyes idénygyümölcsökből készített salátával még finomabb: a felaprózott friss gyümölcsöket meglocsoljuk 8 ek. citromléből, 2 ek. mézből és 4 ek. narancs-/mandulalikőrből kevert öntettel, lefedjük, a hűtőben 1 órán át érleljük.
    • Remekül tűri a mélyhűtést, fogyasztás előtt 3-4 órával kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.


    Forrás: Lajos Mari receptje a Nők Lapja 2007. április 11-i számából.

    9 megjegyzés:

    1. Micsoda finomság!Fincsi csoki, tojáslikőr!:-)

      VálaszTörlés
    2. Nálam pont fordítva van :))) , a sok édes után inkább a sósra vágyom . De azért ezt a receptet mentettem :) ! Nagyon jól néz ki !

      VálaszTörlés
    3. De!Ez gyönyörűűűű Mézi!

      VálaszTörlés
    4. Fátyolnyi porcukor:))
      Tuti recept, most elmajszolnám, úgy nagyjából az egész tepsivel:)

      VálaszTörlés
    5. Gyönyörű!

      Nagyon szeretem én is a márványsütit,egyszerű de látványos!

      VálaszTörlés
    6. Nekem is nagyon tetszik! És finom is, a nagyim olyan sokszor csinálta, egyszerűen imádtuk.

      VálaszTörlés
    7. Nagyon guszta!!! Nálunk az anyukám sütötte rendszeresen, igaz egyszerűbb ám nagyon finom változatba.:)

      VálaszTörlés
    8. Lányok! Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást, és elnézést a késői választért, egy kicsit megcsúsztam így az ünnepek közeledtével! Én is készítettem már a "hagyományos", egyszerűbb változatát, de néha rám jön az "újíthatnék". Nagyon finom, és kiadós sütemény, érdemes kipróbálni! :-))

      VálaszTörlés