Egyéb érdekességek...rólam

2010. október 16., szombat

Gesztenyés muffin karamellmártással


Tegnapig én és a karamell nem igazán voltunk egymással jó barátságban. Úgy voltam vele, mint anno a tökfőzelékkel. Nem igazán kértem belőle. Hogy miért?! Fogalmam sincs róla. Néhány év óta, amikor is egy "csudafinom" tökfőzeléket sikerült megkóstolnom, szó szerint imádom a tökfőzeléket. Ugyanez történt tegnap a karamellel. Isteni karamellmártást készítettem gesztenyés muffinnal..........erőteljesen megváltoztatta a karamellről alkotott véleményemet...ez következik most...

Hozzávalók:

A muffinhoz:
 
  •  250 g cukrozott gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 1 ek lágy vaj
  • 400 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g porcukor 
  • 1 tojás
  • 2 tasak vaníliás cukor (kihagytam)
  • 1,2 dl olívaolaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja



      A karamellmártáshoz:

      • 100 g kristálycukor
      • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
      • 5 dl tej
      • 1/2 dl rum (gyereknek aroma!)




      Elkészítése:

      1. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (kb. 2 óra), majd 12 kockára vágjuk, és golyókká gömbölyítjük. Egy 12 csészés muffinformát kikenünk vajjal, vagy kibéleljük kettesével egymásba illesztett papírtálakkal.

      2. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot (ezt kihagytam). A tojást kissé felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat, végül a lisztet, és jól összedolgozzuk.



      3.A formák aljára szedünk 1-1 kis evőkanál masszát, belenyomkodjuk a gesztenyegolyókat, majd a tetejükre simítjuk a maradék masszát, és 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán kiemeljük.fordítjuk őket a formákból, rácsra sorakoztatjuk, hagyjuk kihűlni.


      4. A karamellmártáshoz a kristálycukrot barnára pirítjuk, felöntjük 1 dl vízzel, sűrű sziruppá főzzük. A pudingport simára keverjük a tejjel, a sziruphoz adjuk, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hideg vízfürdőben langyosra hűtjük, végül belekeverjük a rumot, és csinos tálkákba szedve kínáljuk.



      Forrás: Nők Lapja 2010. októberi száma, Lajos Mari receptje

      10 megjegyzés:

      1. Szia !
        Nagyon jó !
        Az én témám is hasonló lesz ma :))) ! és mégis más :)))
        Ügyes vagy !

        VálaszTörlés
      2. Akkor írnék itt még pár nem publikusat ! Aki ilyeneket tud készíteni , és akinek ilyen szép szemei vannak , nyugodtan vállalhatná az arcát ! :)))Bár a méhecskéhez képest ez már haladás :))) !
        A muffinról , úgy látom egy kicsit megkapta az alját . Érdemes kapszlit használni ! Vagy a sütőd legaljába egy tepsit berakni , akkor egy kicsit felfogja a hőt és nem fog megégni az alja .

        VálaszTörlés
      3. Remek! Még sose ettem gesztenyét karamellel, biztos fincsi!

        VálaszTörlés
      4. Mmm, finom lehet, egyben és külön-külön is. :)

        VálaszTörlés
      5. A napokban jutott eszembe, hogy muffint kellene sütni, azt hiszem, meg is van, milyet fogok ;).

        VálaszTörlés
      6. Csajszik! Mindenkinek nagyon köszi! :-D

        Tücsök Bogár!Köszönöm nagyon a jó tanácsot, kapszlit használtam, de a fotó kedvéért leszedtem róla, hogy ketté tudjam szépen vágni. A tepsis ötletet nagyon köszönöm, már ki is próbáltam, szuperul bevált..:) Van mit tanulnom a főzés-sütés terén, szóval mindig örülök és jó jönnek a hasznos tippek, trükkök, tanácsok! Bármikor írj nyugodtan, ha eszedbe jut ilyesmi.
        No igen, és a fénykép...elég visszahúzódó leányzó volnék, de megígérem neked, hogy lesz majd fotó rólam is...talán nem is olyan sokára! :DD

        Andiamo! Jelezz majd vissza, ha megsütöd, kíváncsi vagyok, hogy ízlett nektek!? :)

        VálaszTörlés
      7. Elkészült a muffin és nagyon, nagyon finom lett :). Köszönöm a receptet!

        VálaszTörlés
      8. Andiamo! Máskor is nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! :)))

        VálaszTörlés
      9. Meg szeretném kérdezni, hogy 12 muffinhoz nem sok egy kicsit a 40 dkg.liszt?
        Köszönöm!

        VálaszTörlés