Tegnap szüret volt nálunk, ahová a család minden tagja hivatalos, köztük a 75 éves nagyapám is, aki rajong az édességekért, a csokoládéért. Neki készítettem ezt a finomságot, hogy egy kicsit felvidítsam. Ette is mind a kis güzü, hozzáteszem még soha nem evett ilyet, öröm volt nézni, hogy mennyire ízlett neki.
Én nem a juharszirupos, gyümis megoldást választottam, hanem egy "istenifinom" vörösboros csokoládékrémmel tettem az egészet izgalmasabbá. Szuper volt a kettő együtt! Hamarosan megmutatom a krém receptjét is! Csokiimádók...addig is tüüüüüreeeeleeem! :-)
Hozzávalók:
(12 db 9 cm átmérőjű palacsintához)
- 16 dkg zabpehely
- 5 dl tej
- 6 dkg liszt, átszitálva
- 2 kávéskanál sütőpor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 2 ek barna cukor (helyette: 3 ek méz)
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 egész tojás
- 8 dkg olvasztott vaj
a sütéshez: olaj, vaj
a tetejére: juharszirup, friss gyümölcsök (esetemben vörösboros csokoládékrém)
Elkészítése:
- Előző este a zabpehelyre öntjük a hideg tejet, és fóliával lefedve hűtőbe tesszük éjszakára.
- Reggel egy külön edényben összekeverjük az átszitált lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, barna cukrot és a fahéjat. (Én a mézet a tojáshoz kevertem.)
- A tojásokat villával felverjük, majd az olvasztott vajjal együtt hozzákeverjük a zabpehelyhez, végül összekeverjük a száraz anyagokkal.
- Forró serpenyőben, olaj és vaj keverékén, közepes lángon mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
- Egy-egy palacsintához kb. 1,5-2 kanálnyi masszát merünk a serpenyőbe.
- A kész palacsintát konyhai papírtörlőn leitatjuk, végül juharsziruppal meglocsolva, esetleg friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Forrás: Stahl Magazin 2010. őszi szám
Köszönöm a szíves fogadtatást!:)
VálaszTörlésNagyon guszta a palacsinta,nem csoda,ha a papidnak ízlett!
A zabpehely itt érdekes hozzávaló. Ezen majd mélyebben elfilozofálgatok magamban.
VálaszTörlésTürelem?? Vörösboros csokikrém és türelem? Ezt mégis hogy gondoltad?:)
Brigitta! Nagyon köszönöm, és nyugodtan kukkants be máskor is, remélem találsz nálam a kedvedre/fogadra valót! :)
VálaszTörlésIldy! Igen, igen...én is döbbenten álltam a zabpehely előtt, de hidd el, ettől különleges! Nálunk nagyon bejött! Tényleg türelem, már csak kettőt kell aludni, és jön a csokikrééééém! :)
Érdekes tészta, kipróbálandó. :)
VálaszTörlésÉn már aludtam egyet, szerintem Ildy is, ez ugye kettő - hol az a csokikrém? :))))
Egy csipet! Na jóóó, ha ilyen szépen kéritek, teszek 1 nap engedményt! Jöjjön az a csokikrééém! :-D
VálaszTörlésNyammi ez isteni
VálaszTörlésBianka! Nem is tudod, hogy mennyire! Próbáld ki bátran!!! :D
VálaszTörlés