Soha nem ettem még körtelevest, és mivel idén rengeteg körtét szüreteltünk, éppen itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. Kicsivu körtelevesét vettem alapul, természetesen itt-ott "Mézigörlösítettem". Cukor helyett igyekeztem mézet használni, és mivel a gyümileveseket én úgy szeretem, ha finom krémesek, ezért a levest tejszínben kikevert vaníliapudinggal sűrítettem. Nekem nagyon ízlett, biztos hogy készítek még máskor is!!!
Hozzávalók:
- 1 kg körte (nálam Alexander)
- annyi tej, amennyi ellepi
- 1,5 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 0,5 cs főzős vaníliapuding
- 0,5 citrom leve
- méz (ízlés szerint)
- 2 szegfűszeg
- őrölt fahéj
- őrölt gyömbér
- őrölt szerecsendió
A galuskákhoz:
- 25 dkg túró
- 5 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1-2 tk cukor (helyette 2 ek méz)
- só
- víz és só a főzéshez
Elkészítése:
- A körtéket megpucoltam, kockára vágtam, egy nagyobb lábasba tettem.
- Felöntöttem annyi tejjel, amennyi jó bőven ellepi.
- Ízesítettem citromlével, a fűszerekkel, majd hozzáöntöttem a fehérbort. (1 púpozott kk-nyit tettem a gyömbérből és a szerecsendióból, 1 tk-nyit a fahéjból)
- Amint a körték megpuhultak, turmixszal pürésítettem.
- A tejszínt kikevertem a pudingporral és egy kevés leveslével, ezzel sűrítettem be a levest, majd újraforraltam.
- A gombócokhoz a hozzávalókat egy villa segítségével összekevertem, fél órára a hűtőbe tettem.
- A fél óra elteltével lobogó sós vízben megfőztem a gombóckákat (akkor jó, amikor feljön a víz felszínére ), szűrővel kiszedtem és lecsepegtettem őket.
- A levest tányérokba mertem, beletettem 3 db galuskát és megszórtam őrölt fahéjjal. (Extra díszítésként, és mert annyira imádom a mandulát, a levest megszórtam szeletelt mandulával.)
Váááóóóó! Végre rád találtam, ugyanis a követésnél nincs ott a blogcímed! Ez csodás!
VálaszTörlésEz biztos fincsi, nagyon nagyon guszta a gombócokkal. Egyébként úgy néz ki, mint a tejbegríz, nem? :)
VálaszTörlésHŰŰŰ nagyon finom lehet. hirtelen azt hittem tejbegríz :)
VálaszTörlésDia! Sok szeretettel üdvözöllek, kukkants be hozzám...bátran! :)
VálaszTörlésIldy, Bia! Neeem, nem tejbegríz...a gombócok tisztára olyanok, mint a túrógombóc! Az egész együtt fenomenális!