Már nem is emlékszem, hogy mikor ettem utoljára házi granolát (házi müzli). Ideje volt tehát újra feleleveníteni róla a régi szép emlékeimet. A Nők Lapja Konyhájában találtam is hozzá egy szuper receptet, ezt vettem alapul az elkészítéséhez. Itt-ott persze megint változtattam rajta: mézzel készítettem, és a rétegzéshez gránátalma helyett rumba áztatott aszalt szilvát használtam (zárójelben jelzem a többit). Fogyaszthatjuk reggelire, desszertnek, de összetörve süteményeket és tortákat is nyugodtan díszíthetünk vele. Nagyon finom, egészséges és tápláló! Úgy gondolom, hogy a reformkonyha feltételeinek is megfelel, így ez lenne az egyik recept, amivel az Edó által meghirdetett VKF 38. fordulójára pályáznék.
Hozzávalók:
A ropogós keverékhez:
(kb. 3-4 adaghoz)
- 40 dkg zabpehely
- 15 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg hántolt napraforgómag
- 12 dkg mazsola (vörös áfonya helyett)
- 1 ek. őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 15 dkg méz
- 80 ml olívaolaj (120 ml eredetileg, de én túl soknak találtam)
A rétegzéshez:
(1 adaghoz)
- 150 g sovány joghurt
- őrölt fahéj
- 1 tk méz
- aszalt szilva (kb. 8-9 db)
- rumaroma (1-2 ek.)
Elkészítése:
1. A zabpelyhet, a mandulát, a napraforgót, a mazsolát összekevertem, ízesítettem sóval, fahéjjal és mézzel.
2. Hozzáöntöttem az olajat, és alaposan összeforgattam.
3. Egy közepes méretű tepsit kibéleltem szilikonlappal, ráöntöttem a keveréket, és egy kanál segítségével szétterítettem. 170°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem, közben többször is átkevertem.
4. A joghurtot összekevertem a mézzel és az őrölt fahéjjal. Az aszalt szilvát pedig apró darabokra vágtam és meglocsoltam rumaromával, pár percig állni hagytam benne.
5. A kihűlt granolát rétegeztem egy nagyobb méretű pohárba a következőképpen: aszalt szilva, joghurt, granola. Addig folytattam, amíg tele nem lett a pohár.
6. Azonnal el is fogyasztottam!
Megjegyzés: Természetesen használatunk más aszalt,- friss gyümölcsöket is. A magvak összetételét is nyugodtan variáljuk ízlésünk szerint. Aki édesebben szereti fokozhatja még a méz mennyiségét is.
Forrás: Nők Lapja Konyhája 2010. február
Juj ez nagyon finom lehet
VálaszTörlésa 6-os pont ellen tiltakozom. nem könnyebb volna rendelni, mintse elkészítsem?
VálaszTörlésTápláló, finom és egészséges. Imádom a hasonló dolgokat reggelire. Tetszik a fotód is, a nyarat idézi ebben a cudar hidegben. Megveszek a csíkos dolgokért.:)
VálaszTörlésBianka! Tényleg az!
VálaszTörlés4Gyerek! Dehogynem, könnyebb lenne rendelni, én sajnos ilyen mániákus sütő-főző fehérnép vagyok, aki még éjjel 11-kor is képes sütit sütni nekiállni! Na, jó...küldök neked belőle, ha szeretnéd?! :))
Ms. Poppy! Akkor ebben hasonlítunk, én is imádom reggelente elropogtatni, de igazából bármikor simán lecsúszik! :) No és a fotó, ősszel még inkább kitört rajtam a csíkosmintásőrület. Erős késztetést éreztem arra, hogy egy fényképen is megörökítsem. És igazad van, tényleg nyárias a hangulata...imádom a nyarat! :))
Csuda jól néz ki és mennyei lehet! :)
VálaszTörlésEgycsipet! Isteni volt, nyugodtan próbáld ki! :))
VálaszTörlésNagyon tetszik. :)
VálaszTörlésΜen аnd ωomеn who liked
VálaszTörlésit аlso said that theу haԁ tο place
in ѕome ρhуsical physical еxercise and
a сontrol оver ԁiet plan tо drop fаt
from thе abdomen.
Ѕtop bу mу ѕite Prnewswire.Com
Thіs is my first time viѕit at here and i am actually pleaѕsant to read
VálaszTörléseverthing at alone place.
my blog ... www.prweb.com