Almás-körtés crumble... |
... avagy az angolok egyik remek édessége. Alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. A morzsa gazdagítható olajos magvakkal, zabpehellyel, fűszerekkel, a gyümölcsös rész pedig aszalt gyümölcsökkel, ízesíthető különféle fűszerekkel, esetég rummal, limoncellóval.
Hozzávalók:
a morzsához:
- 20 dkg tk. tönkölybúza liszt
- 5 dkg barna cukor vagy nyírfacukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
a gyümölcsös részhez:
- 3-4 alma
- 3-4 körte
- 0,5 dl narancslé vagy citromlé
- 1 tk fahéj
- 2-3 ek méz vagy barna / nyírfacukor
- 1 púpos ek kukoricaliszt
Elkészítése:
Előmelegítettem a sütőt 180°C-ra és kivajaztam egy 20x30 cm-es tűzálló tálat. A körtéket, almákat kimagoztam és kockákra vágtam. Beleszórtam őket a tálba, meglocsoltam narancslével, mézzel és megszórtam fahéjjal és kukoricaliszttel. A kockákra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoltam a liszttel, a cukorral és a sóval. Akkor jó, ha morzsás, darabos lesz a végeredmény! Késes robotgéppel, ha van, érdemes dolgozni, utána pedig egy kicsit kézzel összenyomkodni a tésztát. A morzsát rászórtam a gyümölcsre, betoltam a sütőbe, és nagyjából 30 pecig sütöttem. Langyosan tálaltam vaníliasodóval nyakon öntve.
Ihlet: Stahl Magazin 2010. ősz
Na ez most pont jó lenne reggelire. :D
VálaszTörlésFinom finom finom! :)
VálaszTörlésTökéletes desszert :)
Éppen azon morfondíroztam, mi legyen azzal a két birsalmával a gyümölcsös kosárban... :D
VálaszTörlésMost elájultam :)
VálaszTörlésKöszi csajok! Tessék kipróbálni, nem fogjátok megbánni! :-)
VálaszTörlésEz finom, en is keszitem sokszor, a birsalmas is isteni :)
VálaszTörlés