Ma egy nagyon finom almás sütit hoztam Nektek, megspékelve egy kis aszalt vörös áfonyával. Nálunk igazán ízlett mindenkinek, aki megkóstolta. Nem is szaporítanám tovább a szót, csak még annyit szeretnék hozzáfűzni, ha esetleg valaki nem szereti, hogy ennyire vastag a piskóta, nyugodtan süsse egy közepes tepsiben. Én is így fogom legközelebb elkészíteni.
Hozzávalók:
A morzsához:
- 15 dkg hideg vaj
- 20 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- csipet só
- 1 tk fahéj
A tésztához:
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 3 nagy tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek. citromlé
- csipet só
- 37,5 dkg liszt
- 3 tk. sütőpor
- 1 dl tej
A töltelékhez:
- 4 közepes alma, meghámozva, kockákra vágva
- 4 ek méz
- 1 tk fahéj
- aszalt vörös áfonya (25-30 db)
Elkészítése:
- A felkockázott almákat meglocsoltam mézzel, ízesítettem fahéjjal és puhára pároltam. Ezután hűlni hagytam.
- A morzsához a hozzávalókat tálba tettem és a kezemmel addig morzsoltam, amíg közepes morzsákat nem kaptam.
- A sütőt előmelegítettem 180°C-ra, a tortaformát pedig kivajaztam (26 cm).
- A vajat habosra kevertem a cukorral, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat, aztán a citromhéjat és a sót.
- A lisztet elkevertem a sütőporral és a tejjel együtt - felváltva - a tojásos keverékhez adtam. (A tésztának nehéznek kell lennie, akkor jó, ha a habverőket megemelve lassan leszakad róluk.)
- Belesimítottam a tortaformába, elrendezgettem rajta az almakockákat, megszórtam aszalt áfonyával ezt követően ráöntöttem a mézes-almás levet, ami felgyülemlett az alma megpárolásakor.
- Rámorzsoltam a morzsatésztát, legvégül pedig megsütöttem. Nagyjából 50 perc kellett neki. Tűpróbával ellenőrizzük!!!
Forrás: Kicsivu morzsás-meggyes sütije (A tészta ugyanaz, az almás-áfonyás tölteléket én gondoltam ki hozzá.)
Csorog a nyálam :)))
VálaszTörlésBianka! :-D
VálaszTörlés