- 25 dkg rizs
- 1 l tej
- 5 tojás
- 1 ek. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd magjai
- 15 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
a tepsi kikenéséhez:
- 1 dkg vaj
- kristálycukor vagy zsemlemorzsa
Rizsfelfújt 2. |
Elkészítése:
A rizst 1 dl vízben elkezdjük főzni. Mikor majdnem az összes vizet magába szívta, hozzáadjuk a tej felét. 5 percig főzzük, majd ráöntjük a tej másik felét, és folyamatosan kevergetve készre főzzük. A tűzről lehúzva elkeverünk benne 4 dkg vajat, 1 citrom reszelt héját, a vaníliarúd magjait vagy az aromát, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. A tojások sárgáját a cukorral habosra, fehéredésig keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk. A rizst a sárgájával elkeverjük, és a tojáshabbal fellazítjuk. Az egészet vajjal kikent és kristálycukorral (zsemlemorzsával) meghintett tepsibe öntjük. 170°C-ra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20 percig pihentetjük. Kockákra vágva vaníliasodóval és szederlekvárral nyakon öntve kínáltam.
Forrás: Bereznay Tamás receptje A Nők Lapja 2010. szeptemberi számából
Nézz be hozzám: http://ottisfoz.blogspot.com/2010/10/dij.html
VálaszTörlésHű de guszta, 100 éve nem ettem
VálaszTörlésNagyon klasszul néz ki, imádom a rizsfelfújtat jó kis baracklekvárral.
VálaszTörlésImádomimádom!! Kakaóval vagy csokiöntettel szoktam falni, de a vanília sodó is remekül hangzik.
VálaszTörlésFinom lehet :) !
VálaszTörlésEgy ötlet - próbáld meg , hogy morzsa helyett cukorral hinted meg a vajazott tepsit . Szerintem úgy még finomabb .
Ildy! Csokival is imádom, de a család nagyobbik fele vaníliasodó mániában szenved, így most ezt készítettem. :):)
VálaszTörlésTücsök Bogár! Fúú, köszi a tippet, legközelebb így készítem! :):)
Anikó, Bianka! Köszi nektek is! :):)
VálaszTörlés