...és balzsamecetes, vörösboros hagymalekvárral.
... ha az apukámat el akarom kényeztetni,
akkor biztosan ezt az ételt főzöm neki ebédre.
... ha az apukámat el akarom kényeztetni,
akkor biztosan ezt az ételt főzöm neki ebédre.
"Tudod mi a jó a főzésben? Hogy egy olyan nap után, amikor semmi sem
volt biztos... - de úgy értsd, hogy tényleg semmi! - hazajövök, és
holtbiztosra vehetem, hogy ha összekeverek tojássárgáját, csokit, cukrot
és tejet, abból sűrű krém lesz, jelent némi vigaszt." (Julie&Julia)
a krumplihoz:
- személyenként kb. 2-3 kisebb krumpli
- libazsír (lehet vajjal vagy olívaolajjal is)
- fűszerek: fokhagyma, friss kakukkfű
- fehérborecet
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
a balzsamecetes, vörösboros hagymalekvárhoz:
- 3-4 nagyobb vöröshagyma
- 3 ek. vaj
- 3-4 ek. méz
- 0,5 dl félszáraz vörösbor
- 1 ek. sűrű balzsamecet
- friss rozmaring
- tengeri só, frissen őrölt bors
a kacsamellsteakhez:
- személyenként egy kacsamell
- só, frissen őrölt fekete bors
- kacsazsír
Elkészítése:
A
hagymát felszeleteltem, és elkezdtem a
vajon párolni. Sózom, borsozom. Amikor már aranybarna és puha, hozzáadom a mézet és
karamellizálom. Nem kell sűrűn keverni. Ráöntöm a balzsamecetet, a vörösbort,
rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítettem, és az
egészet addig főzöm, míg az állaga lekvárszerűvé nem válik). Üvegekbe
töltöm, kihűtöm, és felhasználásig hűtőben tárolom. Előre is el lehet készíteni.
A krumplikat meghámozom, sós vízben 10 percig előfőzöm, majd alaposan lecsepegtetem őket. Egy közepes méretű tepsit előkészítek, ebbe rendezem a krumplikat. Meglocsolom őket olvasztott libazsírral (nyugodtan helyettesíthető olívaolajjal vagy vajjal, bár ezektől nem lesz annyira ropogós). Megszórom őket sóval és borssal. 190°C-ra előmelegített sütőben sütöm őket 30 percig, majd a krumplinyomóval nyomok egyet minden krumpli szemen (de teljesen nem nyomok őket szét). A fokhagymát és a kakukkfüvet meglocsolom fehérborral, ízesítem egy csipet sóval és borssal. Ezt az egyveleget rászórom a krumplira, úgy hogy mindenhova jusson. A tepsit visszateszem a sütőbe még 30 percre, vagy addig, amíg a fokhagyma és a krumpli teljesen át nem sül. Tálalásig melegen tartom.
A kacsamellek bőrét bekockázom úgy, hogy a húst ne sértsem meg. Egy
nagyobb serpenyőt felforrósítok kevés kacsazsírral, belefektetem bőrével lefelé a melleket-
egyszerre csak kettőt. 5 percig sütöm az egyik oldalát, közben a
kacsazsír szépen kisül. Megfordítom, sózom, borsozom, majd még egyszer
megfordítom a húst. Egy közepes méretű tepsibe öntöm a kisült
kacsazsírt, a melleket - bőrükkel felfelé - belefektetem, és 160°C-ra
előmelegített sütőbe tolva 10-15 percig sütöm. Én úgy szeretem, ha a
húsnak egy kicsit rózsaszín a belseje, de aki teljesen átsütve enné, az
még hagyja a sütőben 6-8 percre. Deszkára fektetem a melleket, pár
percig hagyom őket pihenni, majd egy éles késsel kb. 0,5 cm vastagon
felszeletelem. A szeleteket tányérokra fektetem, mellé sült krumplit és balzsamecetes, vörösboros
hagymalekvárt tálalok. Jól illik hozzá a kevés citromlével meglocsolt rukkolasaláta.
... biztos, hogy a Húsvéti menünk egyik fogása lesz.
Forrás: a krumpli receptje Jamie Olivertől származik
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése