Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 16., szombat

Tárkonyos pulykasaláta...

Tárkonyos pulykasaláta 1.




... vajas pirítóssal.




Mit kell tudni...


... a tárkonyról?




A tárkonyról egykor úgy tartották, hogy védelmez a sárkány- és a kígyóharapással szemben, még a neve is - sárkányfű - innen ered.

Mióta ismerik és termesztik, a tárkonyt sokféle panasz enyhítésére használták: emésztési zavarok, hányinger, puffadás, csuklás, reuma, ízületi gyulladás, valamint - ahogy a görögök is tették - fogfájás ellen. A tárkony valóban fájdalomcsillapító, ugyanaz a hatóanyag található benne, mint a szegfűszegben: ez az eugenol, amely antibakteriális és gombaölő hatású, ezért ajánlják fogfájásra a szegfűszegrágcsálást. Növeli az étvágyat, hashajtó, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, teaként fogyasztva pedig nyugtató hatású, és vesetisztító.

Ugyan erős íze miatt keveset használunk belőle, a tárkony kiváló vas-, kalcium-, mangán-, kálium-, magnézium-, C-vitaminforrás, valamint tartalmaz rezet, cinket és foszfort is.


Forrás: Origo - Fűszerhatározó



Hozzávalók:


  • 1 kis fej lilakáposzta
  • 1 marék só
  • 50 dkg pulykamellfilé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 15 dkg ecetes uborka   
  • 2 ek. kapribogyó 


az öntethez: 


  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 ek. szárított tárkony
  • 1/2 dl majonéz
  • 1 ek. tárkonyos ecet
  • 1 csapott ek. mustár
  • 1/2 ek. méz
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors




Tárkonyos pulykasaláta 2.

Elkészítése:


A káposztát elnegyedelem, kivágom a torzsáját, és vékonyra fellaskázom. Összekeverem egy marék sóval, és 25 percre félreteszem. A káposztából kinyomkodom a nedvességet, leöblítem, papírtörlőn lecsepegtetem. A pulykamellet Serpenyőben felhevítem a vajat és az olajat, ezen - több adagban - pirosra sütöm a pulykacsíkokat. A megsült húst kiszedem, félre teszem. Az öntethez a tejszínt és a tárkonyt összelangyosítom, hogy a tárkonynak előjöjjön a finom aromája. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a majonézt, a mustárt, a mézet és az ecetet. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítem. Az uborkát apró kockákra vágom, a lecsepegtetett kapribogyóval, a vékonyra felkarikázott hagymával,a káposztával együtt a húshoz keverem. Alaposan összeforgatom az öntettel, és vajas pirítóssal tálalom.


Nagyon finom, jó étvágyat kívánok hozzá!


Forrás: Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek - néhány kisebb változtatással
   
 

1 megjegyzés: