Tárkonyos pulykasaláta 1. |
... vajas pirítóssal.
Mit kell tudni...
... a tárkonyról?
A tárkonyról egykor úgy tartották, hogy védelmez a sárkány- és a kígyóharapással szemben, még a neve is - sárkányfű - innen ered.
Mióta ismerik és termesztik, a tárkonyt sokféle panasz enyhítésére
használták: emésztési zavarok, hányinger, puffadás, csuklás, reuma,
ízületi gyulladás, valamint - ahogy a görögök is tették - fogfájás
ellen. A tárkony valóban fájdalomcsillapító, ugyanaz a hatóanyag
található benne, mint a szegfűszegben:
ez az eugenol, amely antibakteriális és gombaölő hatású, ezért ajánlják
fogfájásra a szegfűszegrágcsálást. Növeli az étvágyat, hashajtó,
enyhíti a menstruációs fájdalmakat, teaként fogyasztva pedig nyugtató
hatású, és vesetisztító.
Ugyan erős íze miatt keveset használunk belőle, a tárkony kiváló vas-, kalcium-, mangán-, kálium-, magnézium-, C-vitaminforrás, valamint tartalmaz rezet, cinket és foszfort is.
Ugyan erős íze miatt keveset használunk belőle, a tárkony kiváló vas-, kalcium-, mangán-, kálium-, magnézium-, C-vitaminforrás, valamint tartalmaz rezet, cinket és foszfort is.
Forrás: Origo - Fűszerhatározó
Hozzávalók:
- 1 kis fej lilakáposzta
- 1 marék só
- 50 dkg pulykamellfilé
- frissen őrölt fekete bors
- 5 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg ecetes uborka
- 2 ek. kapribogyó
az öntethez:
- 1 dl főzőtejszín
- 1 ek. szárított tárkony
- 1/2 dl majonéz
- 1 ek. tárkonyos ecet
- 1 csapott ek. mustár
- 1/2 ek. méz
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors
Tárkonyos pulykasaláta 2. |
Elkészítése:
A káposztát elnegyedelem, kivágom a torzsáját, és vékonyra fellaskázom. Összekeverem egy marék sóval, és 25 percre félreteszem. A káposztából kinyomkodom a nedvességet, leöblítem, papírtörlőn lecsepegtetem. A pulykamellet Serpenyőben felhevítem a vajat és az olajat, ezen - több adagban - pirosra sütöm a pulykacsíkokat. A megsült húst kiszedem, félre teszem. Az öntethez a tejszínt és a tárkonyt összelangyosítom, hogy a tárkonynak előjöjjön a finom aromája. Ha langyosra hűlt, hozzákeverem a majonézt, a mustárt, a mézet és az ecetet. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítem. Az uborkát apró kockákra vágom, a lecsepegtetett kapribogyóval, a vékonyra felkarikázott hagymával,a káposztával együtt a húshoz keverem. Alaposan összeforgatom az öntettel, és vajas pirítóssal tálalom.
Nagyon finom, jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: Stahl Judit: Gyors szárnyas ételek - néhány kisebb változtatással
Ez nagyon finom lehet! Vittem a receptet, köszi!
VálaszTörlés