Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal 1. |
...egészséges, gyors, dagasztás nélküli, mogyorós aromájú
barnakenyér. Több napig is eláll és friss marad, utána pedig
készíthetünk belőle pirítóst.
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 75 g kenyérliszt
- 75 g magkeverék pl. dió, tökmag, napraforgómag, szezámmag + 2 ek. a tetejére
- 50 g finomra hengerelt zabpehely
- 25 g korpa pl. búzakorpa
- 1 tk. tengeri só
- 350-400 ml meleg víz
- 1 ek. méz
- 7 g száraz élesztő
- 1 ek. napraforgóolaj
Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal 2. |
Elkészítése:
A sütőt 200°C-ra előmelegítem, és előkészítek egy 900 grammos kenyérsütőformát. Egy nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat (kivéve a tetejére szórandó magvakat). Az élesztőt felfuttatom 100 ml mézes, langyos vízben, majd az olajjal és annyi vízzel együtt, hogy nedves és laza tésztát kapjak, egy fakanállal hozzádolgozom a száraz alapanyagokhoz. A masszát a formába simítom, megszórom a maradék magkeverékkel, és letakarva, langyos helyen nagyjából 30 percet kelesztem (vagy addig, amíg a duplájára nem kel és el nem éri a forma peremét). Az előmelegített sütőben kb. 1 órát sütöm (kongó hangot kell hallatnia). Ha elkészült, rácsra téve hagyom kihűlni.
Forrás:Rachel Allen: A család kedvencei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése