Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 24., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal...

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal 1.




...egészséges, gyors, dagasztás nélküli, mogyorós aromájú
 barnakenyér. Több napig is eláll és friss marad, utána pedig
 készíthetünk belőle pirítóst.




Hozzávalók:



  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g kenyérliszt
  • 75 g magkeverék pl. dió, tökmag, napraforgómag, szezámmag + 2 ek. a tetejére
  •  50 g finomra hengerelt zabpehely
  • 25 g korpa pl. búzakorpa
  • 1 tk. tengeri só
  • 350-400 ml meleg víz
  • 1 ek. méz
  • 7 g száraz élesztő
  • 1 ek. napraforgóolaj




Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal 2.


Elkészítése:



A sütőt 200°C-ra előmelegítem, és előkészítek egy 900 grammos kenyérsütőformát. Egy nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat (kivéve a tetejére szórandó magvakat). Az élesztőt felfuttatom 100 ml mézes, langyos vízben, majd az olajjal és annyi vízzel együtt, hogy nedves és laza tésztát kapjak, egy fakanállal hozzádolgozom a száraz alapanyagokhoz. A masszát a formába simítom, megszórom a maradék magkeverékkel, és letakarva, langyos helyen nagyjából 30 percet kelesztem (vagy addig, amíg a duplájára nem kel és el nem éri a forma peremét). Az előmelegített sütőben kb. 1 órát sütöm (kongó hangot kell hallatnia). Ha elkészült, rácsra téve hagyom kihűlni.



Forrás:Rachel Allen: A család kedvencei


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése