... és az orosz céklasalátás, ruszlis szendvics.
Mit kell tudni...
... a lenmaglisztről???
A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és
ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusonak is ajánlott,
alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók,
Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe. A lenmagot
számos jótékony egészségmegőrző hatása miatt érdemes fogyasztani, a
belőle készült liszt részben vagy egészben helyettesíti a receptekben
előírt liszt mennyiségét.
A lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik
az olajat, ezután finom lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz
omega-3-at is, a fiatalság elixírjét, sőt, a lenmag az omega-3 második
legfontosabb növényi forrása, ami megakadályozza a szív- és érrendszeri
betegségek kialakulását is, gátolja a vérrögök kialakulását, valamint
csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Az inzulin hatását
szintén javítja, ezért csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az
esélyét, illetve megakadályozza a már kialakult diabétesz súlyosságát. A
sejtmembránokat is rugalmassá teszi, ami rendkívül fontos a
diabéteszben szenvedőknek. Kalciumhiány esetén is ajánlott, mert az
omega-3 elősegíti a kalcium felszívódását is, így csökkenti a
csontritkulás kialakulásának a veszélyét.
A lenmaglisztet fitoösztrogén-(lignan-)tartalma is különlegessé
teszi. A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegíthetik a
peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a
menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen
menstruációs ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális
ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást. A fitoösztrogének számos
daganat és rák kialakulása ellen is védenek, például a prosztatarák vagy
a vastagbélrák ellen. A lenmaglisztben található, jótékony hatású
fitoösztrogén (lignan) nem keverendő össze a fuzárium gombában található
káros, ösztrogén hatású anyaggal! A fuzárium gomba eleve nem lehet
fitoösztrogén, mivel a gomba rendszertanilag nem növény, folyamatos,
nagy mennyiségben történő fogyasztása hormonális problémákat okozhat.
Mivel azonban egészségügyi határérték van rá megadva, kicsi az esélye,
hogy nagy mennyiségben a szervezetünkbe kerüljön.
A lenmaglisztnek a magnézium-tartalma is magas, ezért fogyasztásával
csökkenhetnek az alacsony magnéziumszint következtében kialakuló
tünetek, mint például a migrén, a szívroham vagy az asztma.
Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk
vele, valamint megelőzhető az aranyér kialakulása. Számos bélrendszeri
problémát kiküszöbölhetünk és betegséget gyógyíthatunk lenmagliszt
rendszeres fogyasztásával.
Forrás: Nature Cookta
Hozzávalók:
- 3,5-3,8 dl víz
- 6 ek. olaj
- 1,5 tk. tengeri só
- 35 dkg tk. tönkölybúza liszt*
- 10 dkg lenmagliszt (Nature Cookta)*
- 10 dkg finom vagy kenyérliszt*
- 3 ek. egész lenmag vagy lenmagpehely
- 3 dkg friss élesztő
* a lisztek arányán nyugodtan lehet változtatni!
továbbá:
- valamilyen zöldsaláta
- orosz céklasaláta
- ecetes lében eltett ruszli
Elkészítése:
A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakolom. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Amikor a tészta megkelt, átdolgozom, majd 100 g-os darabokra osztom. (Lehet nagyobb darabokra is osztani, ekkor értelemszerűen nagyobb zsemléink lesznek.) Kialakítom a zsemleformát. A zsemlék tetejét éles késsel bemetszem. Sütőpapíros tepsi, letakarva, langyos kelnek a duplájukra, végezetül 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek ropogósra. Ha a zsemlék kihűltek, egyet ketté vágok. Megtöltöm zöldsalátával, orosz céklasalátával és ruszlival.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Édes otthonunk némi sóval
Köszönöm, hogy leírtad a lenmag jótékony hatását, u.is a férjemnek szigorú paleo étkezést írt elő az orvos, és a magkenyér egyik összetevője a lenmagliszt. Megerősítettél abban, hogy mennyire szüksége van erre. Köszönöm és szeretem olvasni az oldalad!:)
VálaszTörlés