Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 10., vasárnap

Lenmaglisztes zsemle...





... és az orosz céklasalátás, ruszlis szendvics.





Mit kell tudni...

... a lenmaglisztről???



A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusonak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe. A lenmagot számos jótékony egészségmegőrző hatása miatt érdemes fogyasztani, a belőle készült liszt részben vagy egészben helyettesíti a receptekben előírt liszt mennyiségét.
 
A lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréselik az olajat, ezután finom lisztté őrlik. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3-at is, a fiatalság elixírjét, sőt, a lenmag az omega-3 második legfontosabb növényi forrása, ami megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is, gátolja a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Az inzulin hatását szintén javítja, ezért csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, illetve megakadályozza a már kialakult diabétesz súlyosságát. A sejtmembránokat is rugalmassá teszi, ami rendkívül fontos a diabéteszben szenvedőknek. Kalciumhiány esetén is ajánlott, mert az omega-3 elősegíti a kalcium felszívódását is, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának a veszélyét.

A lenmaglisztet fitoösztrogén-(lignan-)tartalma is különlegessé teszi. A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegíthetik a peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást. A fitoösztrogének számos daganat és rák kialakulása ellen is védenek, például a prosztatarák vagy a vastagbélrák ellen. A lenmaglisztben található, jótékony hatású fitoösztrogén (lignan) nem keverendő össze a fuzárium gombában található káros, ösztrogén hatású anyaggal! A fuzárium gomba eleve nem lehet fitoösztrogén, mivel a gomba rendszertanilag nem növény, folyamatos, nagy mennyiségben történő fogyasztása hormonális problémákat okozhat. Mivel azonban egészségügyi határérték van rá megadva, kicsi az esélye, hogy nagy mennyiségben a szervezetünkbe kerüljön.

A lenmaglisztnek a magnézium-tartalma is magas, ezért fogyasztásával csökkenhetnek az alacsony magnéziumszint következtében kialakuló tünetek, mint például a migrén, a szívroham vagy az asztma.

Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele, valamint megelőzhető az aranyér kialakulása. Számos bélrendszeri problémát kiküszöbölhetünk és betegséget gyógyíthatunk lenmagliszt rendszeres fogyasztásával.



Forrás: Nature Cookta



Hozzávalók:


  • 3,5-3,8 dl víz
  • 6 ek. olaj
  • 1,5 tk. tengeri só
  • 35 dkg tk. tönkölybúza liszt*
  • 10 dkg lenmagliszt (Nature Cookta)*
  • 10 dkg finom vagy kenyérliszt*
  • 3 ek. egész lenmag vagy lenmagpehely
  • 3 dkg friss élesztő



* a lisztek arányán nyugodtan lehet változtatni!




továbbá:



  • valamilyen zöldsaláta
  • orosz céklasaláta
  • ecetes lében eltett ruszli



Elkészítése:



A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe pakolom. 1,5 órás dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. Amikor a tészta megkelt, átdolgozom, majd 100 g-os darabokra osztom. (Lehet nagyobb darabokra is osztani, ekkor értelemszerűen nagyobb zsemléink lesznek.) Kialakítom a zsemleformát. A zsemlék tetejét éles késsel bemetszem. Sütőpapíros tepsi, letakarva, langyos kelnek a duplájukra, végezetül 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek ropogósra. Ha a zsemlék kihűltek, egyet ketté vágok. Megtöltöm zöldsalátával, orosz céklasalátával és ruszlival.




Jó étvágyat hozzá!



Forrás: Édes otthonunk némi sóval


1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy leírtad a lenmag jótékony hatását, u.is a férjemnek szigorú paleo étkezést írt elő az orvos, és a magkenyér egyik összetevője a lenmagliszt. Megerősítettél abban, hogy mennyire szüksége van erre. Köszönöm és szeretem olvasni az oldalad!:)

    VálaszTörlés