... sietősebb változatban, ezúttal öregtészta nélkül.
... azért az öregtésztás receptet is közzé teszem,
mert azzal készítve sokkal puhább,
finomabb lesz a végeredmény.
finomabb lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta
- 10 dkg fehér kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg finomra hengerelt zabpehely
- 280 ml víz
- 150 g kefir
- 2 púpos teáskanál só
- 1 tk. méz
- 50 ml olaj
- csipet aszkorbinsav
- 2 dkg friss élesztő
a tetejére:
- 1 tojásfehérje
- nagyobb szemű zabpehely
Elkészítése:
Az öregtésztát, 10 dkg fehér kenyérlisztet, 10 dkg teljes kiőrlésű
búzalisztet, 280 ml vizet, 1 teáskanál mézet és a 2 dkg élesztőt
nagyjából összedolgozom a kenyérsütő gépemmel. Letakarva állni hagyom nagyjából 45
percig. A kefirbe belekeverem a sót, az olajat, az aszkorbinsavat.
Elvegyítem a maradék liszteket a zabpehellyel. Hozzáöntöm őket az előtésztához és a kenyérsütőgéppel jól
kidagasztatom. Lágy,tapadós tésztát kell kapunk. Kelni hagyom 45 percet. Lisztezett deszkára borítom és kb. 2 cm vastagra nyújtom. Lekenem egy teáskanál vízzel elkevert fehérjével és megszórjuk zabpehellyel. Éles késsel 25 kockára vágom és
sütőpapíros lemezre teszem. A sütőt előmelegítem 200°C-ra . 30 perc
kelesztés után alaposan megspriccelem vízzel, majd kb.25 perc alatt
megsütöm a zsemléket.
Öregtészta nélkül:
A hozzávalók megegyeznek az előzőekkel, csak az élesztő mennyiségét emelem 3,5 dkg-ra. A kenyérsütőgép táljába kimérek 280 ml langyos vizet, 1 teáskanál mézet, 3,5 dkg élesztőt, 10 dkg fehér kenyérlisztet és 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet. Elkevertetem a géppel és hagyom állni 30 percet. Ezután adjo hozzá az összes többi hozzávalót és ugyanúgy járok el, mint az előzőekben. A tészta menyisége miatt ezt csak 16 darabra vágom fel.
Forrás: Moha Konyha - néhány apró változtatással
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése