Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 16., szombat

Zabpelyhes, rozsos zsemle...






... sietősebb változatban, ezúttal öregtészta nélkül.

... azért az öregtésztás receptet is közzé teszem, 
mert azzal készítve sokkal puhább, 
finomabb lesz a végeredmény.
 




Hozzávalók:


  • 30 dkg öregtészta 
  • 10 dkg fehér kenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg finomra hengerelt zabpehely
  • 280 ml víz
  • 150 g kefir
  • 2 púpos teáskanál só
  • 1 tk. méz
  • 50 ml olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 dkg friss élesztő 


a tetejére:


  • 1 tojásfehérje
  • nagyobb szemű zabpehely









Elkészítése:


Az öregtésztát, 10 dkg fehér kenyérlisztet, 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 280 ml vizet, 1 teáskanál mézet és a 2 dkg élesztőt nagyjából összedolgozom a kenyérsütő gépemmel. Letakarva állni hagyom nagyjából 45 percig. A kefirbe belekeverem a sót, az olajat, az aszkorbinsavat. Elvegyítem a maradék liszteket a zabpehellyel. Hozzáöntöm őket az előtésztához és a kenyérsütőgéppel jól kidagasztatom. Lágy,tapadós tésztát kell kapunk. Kelni hagyom 45 percet. Lisztezett deszkára borítom és kb. 2 cm vastagra nyújtom. Lekenem egy teáskanál vízzel elkevert fehérjével és megszórjuk zabpehellyel.  Éles késsel 25 kockára vágom és sütőpapíros lemezre teszem. A sütőt előmelegítem 200°C-ra . 30 perc kelesztés után alaposan megspriccelem vízzel, majd kb.25 perc alatt megsütöm a zsemléket.


Öregtészta nélkül:


A hozzávalók megegyeznek az előzőekkel, csak az élesztő mennyiségét emelem 3,5 dkg-ra. A kenyérsütőgép táljába kimérek 280 ml langyos vizet, 1 teáskanál mézet, 3,5 dkg élesztőt, 10 dkg fehér kenyérlisztet és 10 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet. Elkevertetem a géppel és hagyom állni 30 percet. Ezután adjo hozzá az összes többi hozzávalót és ugyanúgy járok el, mint az előzőekben. A tészta menyisége miatt ezt csak 16 darabra vágom fel.



Forrás: Moha Konyha - néhány apró változtatással


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése