Egyéb érdekességek...rólam

2013. március 3., vasárnap

Parasztkenyér...

Parasztkenyér...




... vajjal megkenve az igazi.




Hozzávalók:


 

Első nap:


  • 30 dkg simaliszt
  • 2 dl hideg víz
  • 1 csapott kk szárított élesztő

 
Bekeverem a tésztát, hagyom egyszer megkelni. Kinyomkodom belőle a levegőt, majd szorosan egy nylonzacskóba kötöm, és beteszem a hűtőbe.

 

Másnap reggel:



  • 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 2 dl hideg víz
  • 1 ek fekete hagymamag
  • 3 kk só
  • 1 kk méz
  • 1 dl olívaolaj
  • + az előző nap bedagasztott tészta

Elkészítése:

 

A hozzávalókat jól kidolgozom a kenyérsütőgéppel, majd letakarva a duplájára kelesztem. Ez kb. 3-4 óra, de hagyhatjátok a kenyérsütőgép üstjében is 1,5 órás dagasztás-kelesztés programon.
Miután megkelt megformázom, megböködöm a tetejét egy hurkapálcával, langyos helyen, letakarva, hagyom egy újabb órát kelni. Lekenem vízzel, megszórom rozsliszttel, és 300 fokra előremelegített, gőzös sütőbe tolom. A hőmérsékletet azonnal mérsékelem 240 fokra. Kb. 30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha kongó hangot ad az alja. Teljesen hagyom kihűlni, utána szeletelem.



Forrás: Fűszer és lélek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése