![]() |
Szedertorta citrommal és kókusszal 1. |
Hozzávalók:
a tésztához (23 cm-es tortaforma):
- 100 g finomra őrölt mandula (szeletelt mandulából)
- 100 g finomra őrölt kókuszreszelék
- 1 tk. szódabikarbóna
- nagy csipet Himalája só
- 4 közepes méretű tojás
- 5 dkg eritritol
- 5 ek. kókuszolaj + 1 tk. a forma kikenéséhez
- 1 rúd vanília kikapargatott magjai
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. citromlé
a krémhez:
- 250 g friss vagy fagyasztott szeder
- 0,5 dl víz
- 0,5 citrom leve
- 1 dkg eritritol
- 2 dl kókuszkrém pl. Cocomas
- fél rúd vanília kikapargatott magjai
- 1 tk. agar agar
- 8-10 szem szeder
![]() |
Szedertorta citrommal és kókusszal 2. |
a citromsziruphoz:
- 0,25 dl citromlé
- 0,25 dl víz
- 1 ek. eritritol
az összeállításhoz:
- 5-6 ek. szederlekvár (szederdarabokkal, pektinnel sűrítve, cukor nélkül)
a díszítéshez:
- friss / fagyasztott szeder
- mentalevélkék
- nyírfaporcukor
![]() |
Szedertorta citrommal és kókusszal 3. |
Elkészítése:
A tojásokat az eritrittel habosra keverem.
Fokozatosan hozzácsorgatom a kókuszolajat, tovább keverem. Belereszelem a
citrom héját, beledolgozom a citromlét és a vaníliarúd kikapargatott
magjait. A szeletelt mandulát a kókuszreszelékkel késes
robotgépben finomra őrölöm. Belekeverem a szódabikarbónát, a sót, majd
fokozatosan a tojásos masszához adom. Alaposan elkeverem, kókuszolajjal kikent
23 cm-es átmérőjű tortaformába simítom. 180°C-ra előmelegített sütőben
tűpróbáig sütöm. Kifordítom a formából, rácson kihűtöm, ezután félbe
vágom.
A szedret a citromlével, a vízzel kisebb lábosban felteszem főni. Egy kicsit turmixolok rajta. Addig főzöm, míg a szeder meg nem puhul. Sűrű szitán átpasszírozom. 1 dl átpasszírozott szederpépet 2 dl kókuszkrémmel, fél rúd vanília kikapargatott magjával és az eritrittel - folyamatosan kevergetve - felmelegítem, majd az agar agart hozzáadva néhány percig főzöm. Néha átkeverem, hagyom egy kicsit hűlni, sűrűsödni.
A citromléből és az eritritből szirupot főzök, langyosra hűtöm. A sziruppal atésztalapok mindkét oldalát átitatom. Az egyik tésztalapot - vágott felével felfelé - tortatálra teszem, vékonyan megkenem szederlekvárral. A kihűlt krémet egyenletesen a lekvárra simítom, rárakosgatok 8-10 szem szedret, ezt követően a másik tésztalappal - vágott felével lefele - befedem. Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém teljesen megdermedjen. Tálaláskor fátyolnyi nyírfaporcukorral / por eritrittel megszórom, szederrel, mentalevélkékkel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése