Egyéb érdekességek...rólam

2013. augusztus 8., csütörtök

Szedertorta citrommal és kókusszal...


Szedertorta citrommal és kókusszal 1.




Hozzávalók:



a tésztához (23 cm-es tortaforma):




  • 100 g finomra őrölt mandula (szeletelt mandulából)
  • 100 g finomra őrölt kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só
  • 4 közepes méretű tojás
  • 5 dkg eritritol
  • 5 ek. kókuszolaj + 1 tk. a forma kikenéséhez
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. citromlé



a krémhez:


  • 250 g friss vagy fagyasztott szeder
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 citrom leve
  • 1 dkg eritritol
  • 2 dl kókuszkrém pl. Cocomas
  • fél rúd vanília kikapargatott magjai
  • 1 tk. agar agar
  • 8-10 szem szeder 




Szedertorta citrommal és kókusszal 2.



a citromsziruphoz:



  • 0,25 dl citromlé 
  • 0,25 dl víz
  • 1 ek. eritritol



az összeállításhoz:



  • 5-6 ek. szederlekvár (szederdarabokkal, pektinnel sűrítve, cukor nélkül)



a díszítéshez:


  • friss / fagyasztott szeder
  • mentalevélkék
  • nyírfaporcukor


Szedertorta citrommal és kókusszal 3.


Elkészítése:

A tojásokat az eritrittel habosra keverem.  Fokozatosan hozzácsorgatom a kókuszolajat, tovább keverem. Belereszelem a citrom héját, beledolgozom a citromlét és a vaníliarúd kikapargatott magjait. A szeletelt mandulát a kókuszreszelékkel késes robotgépben finomra őrölöm. Belekeverem a szódabikarbónát, a sót, majd fokozatosan a tojásos masszához adom. Alaposan elkeverem, kókuszolajjal kikent 23 cm-es átmérőjű tortaformába simítom. 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Kifordítom a formából, rácson kihűtöm, ezután félbe vágom. 

A szedret a citromlével, a vízzel kisebb lábosban felteszem főni. Egy kicsit turmixolok rajta. Addig főzöm, míg a szeder meg nem puhul. Sűrű szitán átpasszírozom. 1 dl átpasszírozott szederpépet 2 dl kókuszkrémmel, fél rúd vanília kikapargatott magjával és az eritrittel - folyamatosan kevergetve - felmelegítem, majd az agar agart hozzáadva néhány percig főzöm. Néha átkeverem, hagyom egy kicsit hűlni, sűrűsödni.


A citromléből és az eritritből szirupot főzök, langyosra hűtöm. A sziruppal atésztalapok mindkét oldalát átitatom. Az egyik tésztalapot - vágott felével felfelé - tortatálra teszem, vékonyan megkenem szederlekvárral. A kihűlt krémet egyenletesen a lekvárra simítom, rárakosgatok 8-10 szem szedret, ezt követően a másik tésztalappal - vágott felével lefele - befedem.  Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém teljesen megdermedjen. Tálaláskor fátyolnyi nyírfaporcukorral / por eritrittel megszórom, szederrel, mentalevélkékkel díszítem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése