...mindig
jókat nevetek, amikor azt kérdezik tőlem: "Ha nem eszel cukrot, glutént,
laktózt stb. akkor te mit eszel??? Semmit??? Azt szoktam erre válaszolni, igen, (sajnos) fényevő lettem.
Csak fényt eszem. Naponta többször is. Hehehe...:-D Pedig, ha tudnák mennyit, és milyen finomat eszem. Példának hozhatnám ezeket az irtó finom citromkrémes minitortákat...
... hirtelen felindulásból kettőt is bevágtam belőlük..fagyival méghozzá!
... glutén, cukor és laktózmentes.
Hozzávalók:
a bazsalikomos citromkrémhez:
- 3 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 10 dkg nyírfacukor
- 2 nagy tojás
- 2 tojás sárgája
- 1/4 csésze kókuszolaj
- 8-10 levél friss bazsalikom
a tésztához:
- 200 g őrölt mandula
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. méz
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 közepes méretű tojás
- egy csipet Himalája só
a díszítéshez:
- őszibarack, szeletekre vágva
- néhány levél friss bazsalikom
Elkészítése:
A
citromkrém hozzávalóit a kókuszolaj kivételével alaposan elkeverem, majd alacsony
lángon
puding sűrűségűre főzöm. Lehúzom a tűzről, ezután apránként belekeverem
a kókuszolajat . Kiveszem a krémből a bazsalikom leveleket. Üvegekbe töltöm, kihűtöm, egy éjszakára hűtőbe
teszem.
A mandulát késes robotgépben finomra őrölöm. Elkeverem benne a sót és a szódabikarbónát. Hozzáadom a mézet, a kókuszolajat és a tojást, majd tésztává gyúrom. 6-7 db 7 cm-es, vagy 4 db 10 cm-es mini, kivehető aljú tortaformát alaposan kikenek kókuszolajjal, kibélelem a tészta 1/4-ével. A tésztát 180°C-ra elő,előmelegített sütőben, vaksütéssel kb. 10-12 percig sütöm, ezután kihűtöm. Kiveszem a formából, megtöltöm a krémmel. Szeletelt őszibarackkal és bazsalikomlevelekkel díszítem. Néhány órára hűtőbe teszem. Tálaláskor adok mellé egy gombóc vanília fagyit.
... a sütit tálalás előtt 1-2 nappal előre is elkészíthető. Jót tesz neki, ha a hűtőben összeérnek az ízei.
De szépek:) Én hasonlót készítettem barackkrémmel, igaz, nem ilyen egészséges változatban.
VálaszTörlés