Szilvás crumble... |
... annyira jó ez a süti, hogy a héten már másodszorra készítem. Ma a szilvás változata került sorra egy kevés dióval, zabpehellyel és rummal megbolondítva. Sűrű natúr joghurttal ettük, de a bátrabbak vaníliafagyival, tejszínhabbal is kínálhatják.
Hozzávalók:
a morzsához:
- 10 dkg tk. tönkölybúza liszt
- 5 dkg finomra hengerelt zabpehely
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg barna cukor vagy nyírfacukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
a gyümölcsös részhez:
- 600 g szilva, negyedekre vágva
- 0,5 dl narancslé vagy citromlé vagy rum
- 2-3 tk fahéj
- 2-3 ek méz vagy barna / nyírfacukor
- 1 púpos ek kukoricaliszt
Elkészítése:
Előmelegítettem a sütőt 180°C-ra és kivajaztam egy 20x30 cm-es tűzálló tálat. A szilvákat negyedekre vágtam. Beleszórtam őket a tálba, meglocsoltam rummal, mézzel, megszórtam fahéjjal és kukoricaliszttel. A kockákra vágott hideg vajat gyorsan elmorzsoltam a liszttel, a cukorral, a zabpehellyel, a dióval és a sóval. Akkor jó, ha morzsás, darabos lesz a végeredmény! Késes robotgéppel, ha van, érdemes dolgozni, utána pedig egy kicsit kézzel összenyomkodni a tésztát. A morzsát rászórtam a gyümölcsre, betoltam a sütőbe, és nagyjából 30 pecig sütöttem.
Most kaptam egy láda szilvát, és ez annyira jól néz ki, hogy megcsinálnám! :)
VálaszTörlésKét kérdésem lenne, az egyik az, hogy milyen az a finomra hengerelt zabpehely? Nekem most ilyen aprószemű van itthon, még azzal kell valamit csinálni?
A másik kérdés, mit használhatnék szerinted kukoricaliszt helyett? Olyanom nincs..
Előre is köszi a választ! :)
Szemi! Az apró szemű, az a finomra hengerelt! :-D Pudingport, mondjuk vaníliásat, vagy sima lisztet, de az sem baj, ha kihagyod. :-D
VálaszTörlésNa, ennyivel is okosabb lettem zabpehely ügyben! :))
VálaszTörlésKöszi a segítséget, megyek sütni. :))
Jó sütést! :-D
VálaszTörlés