Balzsamecetes, fahéjas szederlekvár.... |
... jelentem, még mindig tart nálunk a nagyüzemi lekvárfőzés. Ezúttal 12 kg szedret dolgoztunk fel anyukámmal. Felét balzsamecetes, fahéjas ízesítésben, a másik felét pedig fűszerek nélkül, "natúran" főztük be.
- 6 kg fekete szeder
- 1 kg nyírfacukor / méz
- 2,5 dl sűrű, sötét balzsamecet
- 3 ek. őrölt fahéj
- 1 csomag pektin (nem paleosoknak pl. 6 db 3:1 dzsemfix)
Elkészítése:
A szedret, a balzsamecetet egy nagy lábosba öntöm, fahéjjal ízesítem. Nagyjából a felét botmixerrel leturmixolom. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, míg a gyümölcs megpuhul. Hozzáadom a cukrot, és a lekvárt addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. A pektint (dzsemesítőt) beledolgozva, néhány percig nagy lángon zubogva főzöm, steril üvegekbe töltöm, dunsztolom. Mehetnek is a kamra polcra...
Nosztalgia:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése