Tárkonyos csirkeragu leves... |
... az egyik kedvenc levesem! Sok zöldséggel és hússal szeretem...
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg csirkemellfilé, felkockázva
- 4 sárgarépa, felkarikázva
- 5 petrezselyemgyökér, felkarikázva
- 4 marék zsenge zöldborsó
- kisebb csokor petrezselyem, összekötve
- apróra vágott petrezselyem a díszítéshez
- kisebb csokor tárkony (a felét apróra vágom)
- 1 nagyobb zellerszár (2-3 darabba vágva)
- só, frissen őrölt bors
- 2-3 egész fekete bors
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dl tejföl
- kb. 2,5-3 liter zöldség vagy csirkealaplé
- 4 ek. tk. liszt
- 2 tk. mustár
- ízlés szerint frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát kevés olajon üvegesre párolom, rádobom a felkockázott csirkét, ezt fehéredésig pirítom. Hozzáadom a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, néhány percig tovább pirítom. Felöntöm alaplével, beleteszem a csokorba kötött petrezselymet, tárkonyt, az apróra vágott tárkonyleveleket, a zellert. Ízesítem sóval, egész és őrölt borssal. Alacsony lángon - néha megkeverve, félig lefedve- addig főzöm, míg a zöldségek és a hús már majdnem teljesen megpuhul. Ekkor teszem hozzá a borsót, és az egészet puhára párolom. Kiveszem az összekötözött tárkonyt és a petrezselymet. A tejfölt, a tejszínt, a mustárt, a lisztet és egy kevés levest kézi habverővel összekeverek, ezzel sűrítem be a levest. Ízesítem még egy pici citromlével és apróra vágott petrezselyemmel. Lepénykenyeret kínálok hozzá!
Tárkony <3
VálaszTörlésImádom, ecetben tartósítom...
Ildi, az ecetben tartósítás érdekelne! El lehet kérni a receptjét? :-D
VálaszTörlés