Egyéb érdekességek...rólam

2012. augusztus 27., hétfő

Tárkonyos csirkeragu leves...

Tárkonyos csirkeragu leves...




 ... az egyik kedvenc levesem! Sok zöldséggel és hússal szeretem...




Hozzávalók:



  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kg csirkemellfilé, felkockázva
  • 4 sárgarépa, felkarikázva
  • 5 petrezselyemgyökér, felkarikázva
  • 4 marék zsenge zöldborsó
  • kisebb csokor petrezselyem, összekötve
  • apróra vágott petrezselyem a díszítéshez
  • kisebb csokor tárkony (a felét apróra vágom)
  • 1 nagyobb zellerszár (2-3 darabba vágva)
  • só, frissen őrölt bors
  • 2-3 egész fekete bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dl tejföl
  • kb. 2,5-3 liter zöldség vagy csirkealaplé
  • 4 ek. tk. liszt 
  • 2 tk. mustár
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé


Elkészítése:



A  hagymát és a fokhagymát kevés olajon üvegesre párolom, rádobom a felkockázott csirkét, ezt fehéredésig pirítom. Hozzáadom a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, néhány percig tovább pirítom. Felöntöm alaplével, beleteszem a csokorba kötött petrezselymet, tárkonyt, az apróra vágott tárkonyleveleket, a zellert. Ízesítem sóval, egész és őrölt borssal. Alacsony lángon - néha megkeverve, félig lefedve- addig főzöm, míg a zöldségek és a hús már majdnem teljesen megpuhul. Ekkor teszem hozzá a borsót, és az egészet puhára párolom. Kiveszem az összekötözött tárkonyt és a petrezselymet. A tejfölt, a tejszínt, a mustárt, a lisztet és egy kevés levest kézi habverővel összekeverek, ezzel sűrítem be a levest. Ízesítem még egy pici citromlével és apróra vágott petrezselyemmel. Lepénykenyeret kínálok hozzá!


2 megjegyzés:

  1. Tárkony <3
    Imádom, ecetben tartósítom...

    VálaszTörlés
  2. Ildi, az ecetben tartósítás érdekelne! El lehet kérni a receptjét? :-D

    VálaszTörlés