Egyéb érdekességek...rólam

2012. augusztus 9., csütörtök

Füstölt sajtos, burgonyás lepény...

Füstölt sajtos, burgonyás lepény...


... székelygulyáshoz. Apukám kiadta a harci feladatot, meleg ide vagy oda, legyen ebédre székelygulyás. Pogácsát ebben a kánikulában nem volt kedvem szaggatni, ezért gondoltam legyen hozzá valamiféle puha tésztájú lepényszerűség. Mondanom sem kell, nagy sikert aratott...úgyhogy a repertoárba felvéve! :-)
 

Hozzávalók:


a tésztához:


  • 500 g finom liszt
  • 325 g főtt, áttört, burgonya
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 180 g 20%-os tejföl
  • kb. 0,3-0,5 dl tej
  • 125 g vaj
  • 1 tk. méz
  • 2 tk. só
  • 1 kisebb tojás


a tetejére:


  • 1 tojás 1 ek. tejföllel elkeverve
  • 10 - 15 dkg füstölt, reszelt sajt

Elkészítése:


Minden  hozzávalót a kenyérsütőgépem üstjébe pakolok. Dagasztás-kelesztés programra kapcsolok. A tejet , ha a tészta állaga kívánja fokozatosan adagolom hozzá. Lágy legyen az állaga. Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkán átdolgozom, két részre osztom. Sütőpapírral bélelt tepsiben - a kezemmel vagy sodrófával- 4-5 mm vastagságúra nyújtom. Villával megböködöm, hagyom ismét a duplájára keli. Lekenem a tojás tejföl keverékével, megszórom reszelt sajttal, majd mehet is a 220°C-ra előmelegített sütőbe, amíg aranybarnára nem sül. Langymelegen a legfinomabb!



Nosztalgia:






1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Apukádat pedig csodálom, hogy ilyen időben kívánja a meleget - engem lever a víz a meleg ételektől.

    VálaszTörlés