Karalábéfőzelék fokhagymás sajtlepényekkel... |
... a helyes táplálkozás egyik alapköve a sok zöldség fogyasztása. A magyar konyha nem arról híres, hogy egészséges, még a főzelékbe is lisztet, cukrot teszünk, holott erre semmi szükség. Sűrítéséhez nem habarásra, vagy rántásra van szükség, hanem egy botmixerre. Ha a saját anyagukkal sűrítjük a főzelékeket, az étel könnyebb lesz, az emésztés folyamata pedig gyorsabb.
Hozzávalók:
a karalábéfőzelékhez:
- 4 nagyobb karalábé, megtisztítva, felkockázva
- egy nagy csokor kapor, felaprítva
- egy nagy csokor petrezselyem, felaprítva
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 0,5 liter zöldségalaplé vagy víz
- 2 dl tejszín (tejföl, joghurt)
a sajtlepényekhez:
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg nem füstölt sajt
- 4 ek. Graham liszt
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 közepes méretű tojás
- só, frissen őrölt bors
- egy kevés olaj a sütéshez
Fokhagymás sajtlepények... |
Elkészítése:
A hagymát, fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáadom a karalábét. Folyamatos kevergetés mellett addig párolom, amíg a karalábé 3/4-éig meg nem puhul. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, puhára párolom. Belekeverem a tejszínt, és a főzelék felét leturmixolom. Frissen vágott petrezselyemmel, kaporral fűszerezem. Visszateszem a gázra, és pár percig hagyom sűrűsödni. Melegen tartom. A sajtlepényekhez a sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem, a zúzott fokhagymával, a liszttel együtt a felvert tojásba dolgozom. Egy csipet sóval, borssal ízesítem. Amíg a főzelék elkészül, hűtőbe teszem. Teflon serpenyőben kevés olajat hevítek. A masszából evőkanálnyi adagokat szaggatok. Néhány perc alatt a lepények mindkét oldalát pirosra sütöm, papírtörlőn lecsepegtetem, és azon melegében a főzelékkel együtt tálalom.
Ihlet: Blikk Nők Konyha, 2011. május
Nosztalgia:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése