Sárgabarackos húsgombócok citromos kuszkusszal... |
... avagy különleges ebéd háromnegyed óra alatt.
Hozzávalók:
a húsgombócokhoz:
- 500 g darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzott
- 10 szem aszalt sárgabarack, felaprítva
- kisebb csokor friss menta, felaprítva
- 50 g teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
- 2 tojás
- 2 tk. őrölt római kömény
- 2 tk. őrölt koriander
- só, frissen őrölt bors
a paradicsommártáshoz:
- 400 g hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzott
- 1 ek. méz
- 2 tk. őrölt római kömény
- 2 tk. őrölt koriander
- só, egy csipet bors
a kuszkuszhoz:
- 3 dl forró zöldségalaplé
- 20 dkg kuszkusz
- nagy csokor friss menta, felaprítva
- egy nagy citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- ízlés szerint só
- pirított fenyőmag
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre dínszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, ízesítjük a fűszerekkel, és nagyjából 10 percig pároljuk, vagy amíg be nem sűrűsödik. A húsgombócokhoz a vöröshagymát és a fokhagymát egy kevés olívaolajon üvegesre dínszeljük. A tojást, a húst, a kenyérmorzsát, a mentát, a sárgabarackot összedolgozzuk. A fűszerekkel ízesítjük. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és ezeket egy kevés olívaolajon aranybarnára sütjük. Az alaplevet a kuszkuszra öntjük, beleforgatjuk a reszelt citromhéjat, és letakarva állni hagyjuk. Ha megpuhult, villával átkeverjük hozzáadva a fenyőmagot, a mentát és a citromlevet. Sózzuk. A húsgombócokat a paradicsommártással és a kuszkusszal tálaljuk.
Ihelt: Good Food 2012. augusztus
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése