Tönkölykenyér tökmaggal 1. |
...100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, felturbózva egy kis öregtésztával, a házi krémsajt készítésekor visszamaradt savóval, és egy kevés tökmaggal. Inzulin rezisztenciával, hiperinzulémiával, cukorbetegséggel küzdők, egészséges életmódot követők bátran fogyasszák!A vércukorszintet lassan emeli. Az aktuális kedvencem!
Hozzávalók:
- 270 ml natúr joghurt
- 30 ml savó vagy víz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kk. só
- 1 tk. méz
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 15 dkg öregtészta Graham lisztből
- 10 dkg Graham liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
továbbá:
- 8 dkg tökmag, durvára vágva
Tönkölykenyér tökmaggal 2. |
Elkészítése:
A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgépem üstjébe tettem. 1,5 órás "dagasztás-kelesztés" programra kapcsoltam. Figyeltem közben a tészta állagát, ha megkívánja egy kevés vízzel vagy liszttel lehet rajta igazítani. Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkán alaposan átdolgoztam, kinyomkodtam belőle a levegőt. Beledolgoztam az aprított tökmagot. Formáztam. Egy közepes méretű jénai tálat kibéleltem sütőpapírral, belepottyantottam a tésztát, kereszt alakban bevágtam a tetejét. Langyos helyen hagytam, hogy ismét a duplájára keljen. A tálat sütőzacskóba tettem, a zacskóba vizet spricceltem, a száját bekötöttem. Hideg sütőben kezdtem sütni, 220°C-on sült nagyjából 40 percig. Akkor jó, ha szép piros a teteje, a kenyér pedig megkopogtatva kongó hangot hallat. Konyharuhába becsomagolva hagyom kihűlni, utána szeletelem.
Tökmagolajjal meglocsolva, hozzá sajtot eszegetve, bort iszogatva...isteni!
Nagyon guszta, és biztosan egészséges is.Üdv,Olgis.
VálaszTörlés