Egyéb érdekességek...rólam

2010. október 30., szombat

Régimódi csokoládétorta (Tejfölös csokoládétorta, tejfölös csokoládémázzal)



A héten ünnepeltük anyu szülinapját, ebből az alkalomból készült ez a hihetetlenül finom csokoládétorta. Tudom, tudom elég rusztikusra sikerült - őszintén be is vallom, hogy nem ez életem legszebb tortája - de a látványt az íze teljesen feledteti. Puha tészta, a tejföltől bársonyos csokoládékrém, csak úgy olvadnak a falatok az ember szájában. Marcipán virágokkal díszítettem, szerintem nagyon szépen mutatnak rajta. Természetesen az ünnepelt is örült neki! :-DDD


Hozzávalók:


A minitortákhoz:

  • 200 g finomliszt
  • 200 g finom szemű kristálycukor
  • 3/4 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 200 g puha, sózatlan vaj
  • 40 g kiváló minőségű kakaópor
  • 1 1/2 dl tejföl
  • 2 nagy tojás
  • 1 1/2 tk. vanília-kivonat
  • 2 db 20 cm átmérőjű kerek tortaforma, kivajazva és sütőpapírral kibélelve

A csokoládékrémhez:

  • 80 g tejcsokoládé
  • 80 g étcsokoládé
  • 75 g sózatlan vaj
  • 1 1/4 dl tejföl
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 1 ek. golden syrup (nagyon édes cukorszirup) /nálam méz/
  • kb. 300 g aranyszínű porcukor, átszitálva
  • 1/2 tk. forró víz








Elkészítése:


1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).
2. Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd robotgéppel keverjük hozz a vajat is.

3. Egy széles szájú mérőkancsóban verjük fel a tojásokat a tejföllel, a kakaóporral és a vaníliával, majd lassan öntsük a tálban várakozó vajas-lisztes keverékhez. Erősen keverjük, egyenletes, sima tésztává.

4. Öntsük az előkészített formákba, és süssük 30 percig, amíg a tészta pereme kissé el nem válik a forma falától.

5. A formákat egy rácsra állítva hagyjuk 10 percig pihenni, majd borítsuk ki, és hagyjuk tovább hűlni.

6. A csokoládékrémhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat a mikrohullámú sütőben, vagy lobogó víz fölé állított tálban.

7. Hagyjuk kicsit visszahűlni, majd keverjük hozzá a tejfölt, a vaníliát és a szirupot.

8. Adjuk hozzá az átszitált porcukrot meg egy kevés vizet, és keverjük simára.

9. Amikor elértük a kívánt állagot - elég sűrű legyen ahhoz, hogy bevonjuk vele a tortát, de azért elég lágy is legyen, hogy kényelmesen lehessen kenni -, kezdhetjük a torta összeállítását.

10. Vágjunk ki négy szélesebb papírcsíkot, és tegyük négyzet alakban egy nagyobb, perem nélküli lapostányér szélére.

11. Helyezzük rá az egyik tortalapot, kenjük meg csokoládékrémmel, majd fektessük rá a másik tortalapot, és a maradék krémet osszuk el egyenletesen a torta tetején és oldalán.

12. Egy spatulával simára kenhetjük, de késsel apró hullámmintákat is formálhatunk rá.



Megjegyzés: 6-8 személynek elegendő.


Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké. Nigella TV-műsorában Régimódi csokoládétorta néven szerepel.

11 megjegyzés:

  1. Hát ettől kész vagyok! Két oldali nyálcsordulásom van:))) Szuper hozzávalók a szokásos gyilkos kalória mennyiséggel. Nagyon szépen megcsináltad, ügyi vagy!:)
    Boldog szülinapot kívánok anyudnak!

    VálaszTörlés
  2. Úhh,iszonyat jól néz ki!

    Boldog szülinapot az ünnepeltnek.

    VálaszTörlés
  3. Isten éltesse Anyukádat, az én Anyum szülinapja jövő héten lesz:)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nagyon jól néz ki :) Boldog születésnapot kívánok az Anyukádnak!

    VálaszTörlés
  5. Hú anyám, ez igen!!! A mennyország, ha nem tévedek!

    Sok boldogságot Anyukádnak!

    VálaszTörlés
  6. Lányok, köszi mindenkinek! És ez tényleg maga a mennyország! :DDD

    Anyum is köszöni a sok kedves köszöntőt, nagyon örült nekik! :))))

    VálaszTörlés
  7. Boldog születésnapot az Édesanyádnak!
    Szerintem nagyon szép lett a torta, biztosan nagyon finom is.
    Én a magam részéről sokkal jobbnak tartom az ilyen házi külsejű tortákat, mint a csodaszép fondantosokat, amik általában csak szépek, de....:-)

    VálaszTörlés
  8. Jujj, már a látvány is hizlal. :D
    Boldog szülinapot Anyukádnak! :))

    VálaszTörlés
  9. Megcsináltam, és ez maga az álom. :)
    Kicsit továbbgondoltam a receptet, és mivel csak hétköznapra készült, ezért muffin lett belőle. Megsütöttem, levágtam a kalapokat, egy kicsit kiszedtem a tésztából, bele a krémet, vissza a tetőket, és kész is. :) Nem tettem a krémbe vizet, így a maradékot zacskóba töltve (ez helyettesíti a habzsákot ;) ) mintákkal díszítettem a tetejét. A krémbe tettem egy kis rumot is, ami nagyon feldobja. 1 darab elég egy napra annyira tömény, de nagyon nagyon finom ! :)

    VálaszTörlés
  10. Nigella Lawson, egy Istennő :)
    Köszi, hogy leírtad a receptet így nem kell a videóból jegyzetelnem :D

    VálaszTörlés