Egyéb érdekességek...rólam

2013. szeptember 15., vasárnap

Kacsacombok párolt káposztával...

Kacsacombok párolt káposztával...



... a kacsa sütésnek ez egy egyszerűbb módja*, úgyhogy a
kezdő konyhatündérek is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele...
a siker biztosan nem marad el. Fűszerezni ízlés szerint lehet.
Mi mindig csak sóval és borssal készítjük, 
mert szeretjük, ha érvényesül a kacsa íze.



* a bonyolultabb konfiltálást is elmesélem majd.



Hozzávalók:


a kacsához:



  • 6-8 kacsacomb
  • Himalája só, frissen őrölt fekete bors*


a párolt káposztához:



  • 1 fej lila káposzta
  • 1 vöröshagyma
  • kacsazsír
  • 2 dl félszáraz vörösbor
  • 1 ek. egész köménymag
  • 2 kisebb babérlevél 
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 ek. nyírfacukor
  • frissen őrölt fekete bors, Himalája só


* egyéb fűszereket is lehet használni pl. babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot



Elkészítése:



A sóval, borssal ízesített combokat nagyobb lábosba helyezem, a lábost fedővel lefedem. A gáztűzhelyre fém lángelosztót teszek, hogy a hús oda ne égjen. A kacsát saját levében, zsírjában párolom addig, amíg 3/4-éig meg nem puhul. A combokat kacsazsírral kikent tepsibe teszem, és 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütöm. A káposztát lereszelem, a hagymát finomra vágom. A hagymát kacsazsíron üvegesre párolom, rászórom a köménymagot, és az egészet néhány percig tovább pirítom. Hozzáadom a káposztát, a vörösbort, a babérlevelet, a nyírfacukrot, a balzsamecetet, a sót, őrölt borsot, majd fedő alatt - néha átkeverve - a káposztát puhára párolom. Ha elkészült, a kacsacombok mellé kínálom. A kacsazsírt leszűröm, steril üvegekbe töltöm, isteni lesz kenyérre kenve.


... az egyik nagy kedvence a családunknak.


1 megjegyzés: