Kacsacombok párolt káposztával... |
... a kacsa sütésnek ez egy egyszerűbb módja*, úgyhogy a
kezdő konyhatündérek is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele...
a siker biztosan nem marad el. Fűszerezni ízlés szerint lehet.
Mi mindig csak sóval és borssal készítjük,
mert szeretjük, ha érvényesül a kacsa íze.
mert szeretjük, ha érvényesül a kacsa íze.
* a bonyolultabb konfiltálást is elmesélem majd.
Hozzávalók:
a kacsához:
- 6-8 kacsacomb
- Himalája só, frissen őrölt fekete bors*
a párolt káposztához:
- 1 fej lila káposzta
- 1 vöröshagyma
- kacsazsír
- 2 dl félszáraz vörösbor
- 1 ek. egész köménymag
- 2 kisebb babérlevél
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 ek. nyírfacukor
- frissen őrölt fekete bors, Himalája só
* egyéb fűszereket is lehet használni pl. babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot
Elkészítése:
A sóval, borssal ízesített combokat nagyobb lábosba helyezem, a lábost fedővel lefedem. A gáztűzhelyre fém lángelosztót teszek, hogy a hús oda ne égjen. A kacsát saját levében, zsírjában párolom addig, amíg 3/4-éig meg nem puhul. A combokat kacsazsírral kikent tepsibe teszem, és 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütöm. A káposztát lereszelem, a hagymát finomra vágom. A hagymát kacsazsíron üvegesre párolom, rászórom a köménymagot, és az egészet néhány percig tovább pirítom. Hozzáadom a káposztát, a vörösbort, a babérlevelet, a nyírfacukrot, a balzsamecetet, a sót, őrölt borsot, majd fedő alatt - néha átkeverve - a káposztát puhára párolom. Ha elkészült, a kacsacombok mellé kínálom. A kacsazsírt leszűröm, steril üvegekbe töltöm, isteni lesz kenyérre kenve.
... az egyik nagy kedvence a családunknak.
Nem csodálom, hogy nagy kedvenc nálatok, mi is szeretjük :)
VálaszTörlés