Egyéb érdekességek...rólam

2013. szeptember 21., szombat

Sütőtökös pite...

Sütőtökös pite 1.




... karamellizált dióval.
... laktóz-, és gluténmentes, paleo.

... annyira jól sikerült, hogy apukám (nem paleósként)
 még egy kört kért belőle.



Hozzávalók:


a tésztához:



  • 150 g finomra őrölt mandula
  • 80 g finomra őrölt kókuszreszelék
  • 20 g nyílgyökérliszt* 
  • 2 tojás sárgája
  • 50 g kókuszzsír
  • 20 g libazsír**
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • nagy csipet Himalája só



a töltelékhez:



  • 300 g sütőtökpüré
  • 0,5 dl kókuszkrém
  • 3 tojás sárgája
  • 10 g vaníliás nyírfacukor
  • 1 tk. méz (elhagyható)
  • 1 rúd vanília kikapargatott magjai
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék



a tálaláshoz:



  • paleo csokoládészósz (opcionális)
  • 50 g durvára vágott dió
  • 1 ek. méz vagy nyírfacukor



* helyettesíthető finomra őrölt mandulával
** bármilyen más zsír is tökéletes



Sütőtökös pite 2.


Elkészítése:



A tészta hozzávalóit robotgéppel homogén masszává dolgozom. Egy 25 cm átmérőjű, hullámos szélű pitesütő formát alaposan kikenek libazsírral, és a kezemmel egyenletesen belenyomkodom a tésztát (a szélére is). A formát betettem a hűtőbe néhány órára. A sütőt 170°C-ra előmelegítettem, a tésztát 10 perc alatt vakon elősütöttem. A töltelék hozzávalóit robotgépben összekeverem, majd az elősütött tésztára öntöm. 180°C-on sütöm tovább a pitét addig, amíg a krém teljesen meg nem szilárdul (kb. 35 perc). Miután teljesen kihűlt, hűtőbe teszem, ezt követően szeletelem. A mézben karamellizált dióval tálalom. Csokiszósszal nyakon öntve is fantasztikus.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése