Egyéb érdekességek...rólam

2013. szeptember 13., péntek

Császármorzsa fügelekvárral...

Császármorzsa fügelekvárral...



 ... mert a nem paleo manócskáim édességre vágytak.

... a recept a régi egy kis változtatással.






Hozzávalók:

a tésztához:
  • 5 dkg mazsola
  • kb. 1 dl rum
  • 4 tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva
  • 5 dkg vaníliás cukor/nyírfacukor
  • 1 vaníliarúd
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej


a sütéshez:
  • 5 dkg vaj


a tálaláshoz:


  • fahéjas fügelekvár
  • porcukor/nyírfaporcukor

Elkészítése:


1. A mazsolát annyi rumba felforraljuk, amennyi ellepi. Mialatt hűl, a tésztával foglalkozunk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral alaposan kikeverjük, majd a vaníliarúd kikapargatott belsejét is beledolgozzuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, aztán a tojásos keverékhez felváltva hozzáadjuk a tejet és a lisztet, miközben végig használjuk a robotgépet, de csak lassú fokozaton. A mazsolát leszűrjük és belekeverjük  a tésztába. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert fehérjét.

2. A sütéshez a vajat megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, és egyenletes rétegben ráöntjük a tésztát. A lángot azonnal levesszük takarék fokozatra, és a tésztát kb. 5 percig sütjük. Ezután fa lapáttal alányúlunk, finoman körbefuttatjuk alatta, majd a serpenyőre ráhelyezünk egy nagy tálat, és határozott mozdulattal kifordítjuk rá a tésztát: így a sült oldal néz most felfelé. A tálról visszacsúsztatjuk a tésztát a serpenyőbe, és a másik oldalát is megsütjük mérsékelt tűzön 5 perc alatt.

3. A megsült tésztát levesszük a tűzhelyről, és 2 fakanál segítségével falatnyi darabokra cincáljuk a serpenyőben. Végül serpenyőstül visszatesszük nagy lángra, és kevergetve 4-5 perc alatt kicsit lepirítjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük és fahéjas fügelekvárt adunk mellé.



1 megjegyzés: