Császármorzsa fügelekvárral... |
... mert a nem paleo manócskáim édességre vágytak.
... a recept a régi egy kis változtatással.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 5 dkg mazsola
- kb. 1 dl rum
- 4 tojás, a fehérje és a sárgája szétválasztva
- 5 dkg vaníliás cukor/nyírfacukor
- 1 vaníliarúd
- 10 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2,5 dl tej
a sütéshez:
- 5 dkg vaj
a tálaláshoz:
- fahéjas fügelekvár
- porcukor/nyírfaporcukor
Elkészítése:
1. A
mazsolát annyi rumba felforraljuk, amennyi ellepi. Mialatt hűl, a
tésztával foglalkozunk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral alaposan kikeverjük, majd a vaníliarúd
kikapargatott belsejét is beledolgozzuk. A
lisztet elvegyítjük a sóval, aztán a tojásos keverékhez felváltva
hozzáadjuk a tejet és a lisztet, miközben végig használjuk a robotgépet,
de csak lassú fokozaton. A mazsolát leszűrjük és belekeverjük a
tésztába. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert fehérjét.
2. A
sütéshez a vajat megolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben,
nagy lángon megforrósítjuk, és egyenletes rétegben ráöntjük a tésztát. A
lángot azonnal levesszük takarék fokozatra, és a tésztát kb. 5 percig
sütjük. Ezután fa lapáttal alányúlunk, finoman körbefuttatjuk alatta,
majd a serpenyőre ráhelyezünk egy nagy tálat, és határozott mozdulattal
kifordítjuk rá a tésztát: így a sült oldal néz most felfelé. A tálról
visszacsúsztatjuk a tésztát a serpenyőbe, és a másik oldalát is
megsütjük mérsékelt tűzön 5 perc alatt.
3. A
megsült tésztát levesszük a tűzhelyről, és 2 fakanál segítségével
falatnyi darabokra cincáljuk a serpenyőben. Végül serpenyőstül
visszatesszük nagy lángra, és kevergetve 4-5 perc alatt kicsit
lepirítjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük és fahéjas fügelekvárt adunk
mellé.
Még sosem ettem fügelekvárt, de biztos jó lehet :)
VálaszTörlés