Egyéb érdekességek...rólam

2013. szeptember 20., péntek

Bolognai ragu "cukkini tésztával"...


Bolognai ragu cukkini tésztával 1.



... paleó elvek szerint, csirkemáj és tejszín nélkül***.

... mivel a paleóban semmilyen gabonafélét nem fogyasztunk,
 ezért én cukkiniből készült "tésztával" tálaltam. 
Természetesen, aki nem így étkezik, 
tálalhatja a ragut teljes kiőrlésű spagettivel vagy tagliatellével.




 Hozzávalók:




  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 szál zeller
  • 100 g szeletelt bacon
  • mangalicazsír
  • 500 g darált hús 
  • 300 g csirkemáj, felkockázva**
  • 1,5 dl félszáraz vörösbor
  • 800 g hámozott paradicsom 
  • friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 babérlevél, 3-4 szál friss petrezselyem
  • frissen őrölt fekete bors
  • Himalája só



a "cukkini tésztához":



  • 3-4 salátacukkini, meghámozva
  • Himalája só



 a tálaláshoz:



  • frissen reszelt parmezán (opcionális)*
  • friss bazsalikomlevelek


*** az eredeti bolognai ragu csirkemájjal és tejszínnel készül
** a csirkemáj paleo; aki szereti tehet bele; én most kihagytam
* a paleóban kompromisszum




Bolognai ragu cukkini tésztával 2.




Elkészítése:


A mangalicazsíron a felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pirítom. Rádobom a felkockázott sárgarépát, zellert, a bacont és tovább pirítom. Hozzáadom a darált húst /itt kell beletenni a csirkemájat is/, néhány percig pirítom, majd felöntöm a vörösborral. Mehet bele a paradicsom is. A ragut ízlés szerint fűszerezem, kis lángon - néha megkeverve, lefedve - hagyom főni. Kb. 30 perc kell neki. Amíg a ragu elkészül, a meghámozott cukkiniből zöldséghámozóval hosszú csíkokat szelek, besózom, félreteszem. Az összeesett cukkiniről leöntöm a nedvességet. Minden tányérra egy kevés "cukkini tésztát" és ragut halmozok, megszórom frissen őrölt borssal, parmezánforgácsokkal* és friss bazsalikomlevelekkel. 



* aki hozzám hasonlóan paleózik eldöntheti,
 hogy belefér-e neki kompromisszumként a parmezán; 
én most a saját tányéromra nem tettem



Megjegyzés: ha nem paleóznék 2-3 ek. tejszínnel tenném a ragut selymesebbé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése