Egyéb érdekességek...rólam

2010. október 28., csütörtök

Fehér csokoládés, makadámdiós brownie


Nagyon megszerettem Nigella Lawson általam már többször említett süteményes könyvét. Tele van szuperebbnél szuperebb finomságokkal, így ismét ebből választottam egyet. 
Rettentően finom, viszont - mint azt már Nigellától megszokhattuk - eléggé édes. Annak ellenére, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem, így sem lehet belőle sokat enni. Én speciel 2 szeletnél kifulladtam. :DD



Hozzávalók:

  • 125 g sózatlan vaj
  • 250 g fehércsokoládé-pasztilla, vagy darabokra tördelt, táblás fehér csokoládé
  • 4 nagy tojás
  • 1 tk. só
  • 350 g finom szemű kristálycukor (nálam 150 g)
  • 2 tk. vanília-kivonat
  • 300 g finomliszt
  • 250 g makadámdió, durván felaprítva (nálam fele makadámdió, fele sima dió)
  • egy 25x25 cm-es magas falú sütőtepsi, kivajazva





Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra (gázsütőnél 3-as fokozat).
2. Lobogó víz fölé állított tálban vagy a mikrohullámú sütőben olvasszuk össze a csokoládét a vajjal.

3. Egy nagyobb tálban verjük fel a tojásokat a sóval, amíg légies-habos nem lesz, és a térfogata is kissé megnövekszik.

4. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát és verjük tovább, amíg sűrű krémmé nem áll össze.

5. Keverjük bele a már kissé visszahűlt olvasztott csokoládét, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet és a makadámdiót is.

6. Öntsük a tésztakeveréket az előkészített tepsibe, és süssük 35 percig, amíg a teteje megszilárdul, de a belseje jó lágy marad. (Én egy nagyon picit tovább sütöttem, hogy ne maradjon túl lágy, de azért mégse legyen száraz! Pont jó lett így is!)

7. Hagyjuk hűlni 3-5 percig, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

8. 16 személynek lesz elegendő.



Megjegyzés: Kiváló kávékísérő olyan vacsora után, aminek az utolsó fogása valamilyen sajt volt.

Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké

9 megjegyzés:

  1. Wow! Ezt is köszi, máris imádom!! Lehet, hogy ezt a könyvét is be kell szereznem, hacsak fel nem teszed ide az összes receptjét:)
    De már megint éjjeli bagoly voltál, ahogy elnézem:))))
    A tepsi 25x25-ös, ugye?
    A 7. pontot kétszer írtad, ugyan másképp, tehát talán egynek számít, bár a 8. után:))))

    VálaszTörlés
  2. Bianka! Köszi, isteni ám! :))

    Ildy! Igen a tepsi akkora, a könyvben így volt írva, ahogy írtam. Javítom azt is rögtön.
    Most nem voltam éjjeli bagoly, hanem álláspályázati vizsgán voltam, amire rengeteget kellett tanulnom, és ma pihenő van, ami azt jelenti, hogy totál fáradt vagyok, alig látok, alig élek...persze sütit sütni azért kell, de receptet írni, nah azt nem tudok hiba nélkül. Mi lenne velem nélküled és az észrevételeid nélkül???!! :DDDD No, de holnapra összeszedem magam...:))

    A könyvet egyelőre szerintem ne vedd meg, mert folyamatosan sütök belőle majd, és hát nem éppen egy olcsó könyv. De igazából, ahogy neked jobb...Amúgy szuper receptek vannak benne, lehet, hogy az összeset kipróbálom, mert annyira beleszerettem...:)))

    VálaszTörlés
  3. A kávé mellé ez most tökéletes lenne!!!

    VálaszTörlés
  4. Mesés!!!!
    Amúgy Nigella nem blondie-nak hívja? :O
    Nem kötözködöm, félre ne érts, nem kenyerem..csak nézegetem és mondom jé, ez fehér:))) De lehet, a fordítás. Vagy Nigella úgy gondolta, így a jó. Tulajdonképpen totál mindegy is, mert IMÁDNIVALÓ süti!!!!

    VálaszTörlés
  5. Fehér csokival még nem próbáltam, pedig biztosra veszem, hogy isteni. Kávé helyett (mézes) tea mellé is finom lehet.:)

    VálaszTörlés
  6. Chriesi, Pepper, Ottis! :)))

    Trinity! Nem kötözködés, teljesen igazad van, mert én is sokat gondolkodtam rajta, hogy mit írjak, aztán maradtam annál a megoldásnál, ahogy lefordították magyarra, hátha valaki megnézi a könyvben és nem találja. Igazából szerintem az, hogy mi a neve s sütinek, teljesen mindegy...legalábbis én így vagyok vele...az a lényeg, hogy isteni finom. Szóval próbáld ki nyugodtan!!! :)))


    Amúgy, ha valakinek megvan az angol könyv írja meg légyszi, hogy ott hogy szerepel!! Kíváncsi volnék rá! :)))

    VálaszTörlés