Egyéb érdekességek...rólam

2010. szeptember 15., szerda

Tejfölös-lenmagos keksz



Még valamikor tavasszal kaptam a szüleimtől ajándékba a Dr. Oetker Sütés lépésről lépésre c. szakácskönyvet, telis tele jobbnál jobb receptekkel. Régóta szemezek már ezzel a sós harapnivalóval, melynek most az alapreceptjét készítettem el. Végtelenül egyszerű, sokféleképpen variálható (a későbbiekben majd ti is láthatjátok pl. currys-szezámos, parmezános stb.). Sörözgetéshez, borozgatáshoz, focimeccs alatti nassoláshoz, vendégváráshoz vagy csak úgy magában ropogtatva is kiváló.



Hozzávalók:

A tésztához:
  • 275 g liszt
  • 1 tk só
  • 200 g zsírdús tejföl
  • 70 g puha vaj

A tetejére:
  • lenmag (az eredeti recept sózott kesudiót írt)
  • durva szemű só (elmaradt nálam)
A kenéshez:
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tej


Elkészítése:
  1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. Célszerű kettőben sütni, hogy gyorsan váltani tudjuk.
  2. Tálba tesszük a lisztet és a sót. Hozzáadjuk a vajat és a tejfölt.
  3. Robotgéppel - először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton - jól összedolgozzuk.
  4. A tésztát lisztezett deszkán, kézzel sima tésztává gyúrjuk, hengerré formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
  5. A sózott kesudiót hosszában kettévágjuk.
  6. A tészta egyharmadát lisztezett deszkára tesszük, a maradékot visszatesszük a hűtőbe.
  7. 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd 6 cm-es pogácsaszaggatóval (én 2 cm-sel csináltam) köröket szúrunk ki.
  8. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  9. A maradék tésztával ugyanígy járunk el.
  10. A tojássárgáját a tejjel együtt felverjük, ezzel kenjük meg a tallérokat, miután megszurkáltuk őket villával.
  11. Mindegyikre 2 fél kesudiót nyomunk (lenmaggal szórtam meg), majd durvaszemű sóval szórjuk meg.
  12. A tepsiket egymás után a sütőbe toljuk, és a tésztát megsütjük. 
  13. Sütési idő: kb 15 perc
  14. A tejfölös kekszeket a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk. 
  15. A 6-cm-es pogácsaszaggatót használva kb. 90 db lesz.

Ötlet: Jól záródó dobozban nagyjából 2 hétig eltartható. Még finomabb, ha fogyasztás előtt közepes hőmérsékletű sütőben 3-4 percig átmelegítjük.

Forrás: Dr. Oetker: Sütés lépésről lépésre.

6 megjegyzés: