Hozzávalók:
- 200 g száraz borsó (sárgaborsó)
- 2,5 dl tejszín
- 1 húsleveskocka
- 200 g kemény sajt (pl. ementáli, trappista, edami)
- 1 gerezd fokhagyma
- fekete bors
- só
- olaj
- 2 zsemlye (én kihagytam)
Elkészítése:
- Előző este áztassuk langyos vízbe a borsót. Másnap öntsük le a vizet és öblítsük le.
- Másfél liter vízbe dobjuk bele a leveskockát, tegyük gyenge tűzre és ha meglangyosodott, tegyük bele a borsót, valamint a fokhagymát, sózzuk meg és lassú tűzön főzzük puhára - kuktában gyorsabb.
- Ha egészen megtört, törjük át. (Én turmixgépben pürésítettem.)
- Kapcsoljuk takaréklángra, állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tejszínt és az apróra felkockázott sajtot (egészen el kell olvadnia), végül ízlés szerint frissen őrölt borsot.
- Közben az olajon megpirítjuk a felkockázott zsemlyét, melyet külön kínálhatunk hozzá. (Frissen sütött tejfölös kenyeret sütöttem hozzá!)
- Hidegen is jó!
Változat:
- készülhet friss zöldborsóból is, ez esetben egy kevés lisztet teszünk a tejszínhez és behabarjuk;
- száraz babból is kitűnő!
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 sajt-és tojásétel
nagyon finom lehet, guszta a kép
VálaszTörlés