... ami végül is nem Toulouse- Lautrec módra készült, mert nem volt idehaza konyak, csak fehérbor, de azt csiripelték a madárkák, hogy konyak ide, vagy oda így is nagyon finom lett. Vacsorára tálaltam forrón, frissen sült császárzsemlével. Még másnapra is bőven maradt, így ezt ettük - felmelegítve ugyan - ebédre is.
Hozzávalók:
- 1,5 kg hagyma
- 2,5 dl tejszín
- 50 g húsos füstölt szalonna
- 50 g vaj
- 300 g kemény sajt (pl. ementáli, trappista, edami)
- 1 dl konyak (ne volt itthon, így 1 dl száraz fehérbort tettem bele)
- 1 húsleveskocka
- só
- őrölt fekete bors
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
Elkészítése:
- A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és a felkockázott szalonnán és vajon üvegesre pirítjuk.
- Közben 1,5 liter vizet felforralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, a hagymára öntjük, ebben puhára pároljuk.
- Vékony szeletekre vágjuk a sajtot, a lassú forrásban lévő levesbe keverjük, ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot és a finomra vágott petrezselymet.
- Lassú tűzön fele mennyiségűre beforraljuk-sűrítjük, sózzuk, borsozzuk. A levesnek meglehetősen sűrűnek kell lennie.
- Sütőben előmelegített cseréptálakban tűzforrón tálaljuk. Én még frissen sütött császárzsemlét kínáltam hozzá.
Megjegyzés: Állítólag a festő táncosnő barátnője, Jeanne Avril kedvéért találta ki ezt a receptet, aki imádta a sajtot és a hagymát.
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 sajt-és tojásétel
Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 sajt-és tojásétel
Incsi-fincsi művészi leves lett, tetszik! Hajazza T-L. plakát rajzait:)
VálaszTörlésIldy !Művészi leves :) ez tetszik, nem szokványos az íze, az tuti...
VálaszTörlésFinom biztos, nagyon guszta!
VálaszTörlésOlyan rég ettem, hogy már nem is emlékszem az ízére. Nagyon guszta
VálaszTörlés