Egyéb érdekességek...rólam

2010. szeptember 10., péntek

Sajtos hagymaleves (Toulouse-Lautrec módra)


... ami végül is nem Toulouse- Lautrec módra készült, mert nem volt idehaza konyak, csak fehérbor, de azt csiripelték a madárkák, hogy konyak ide, vagy oda így is nagyon finom lett. Vacsorára tálaltam forrón, frissen sült császárzsemlével. Még másnapra is bőven maradt, így ezt ettük - felmelegítve ugyan  - ebédre is. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!!!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg hagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • 50 g húsos füstölt szalonna
  • 50 g vaj
  • 300 g kemény sajt (pl. ementáli, trappista, edami)
  • 1 dl konyak (ne volt itthon, így 1 dl száraz fehérbort tettem bele)
  • 1 húsleveskocka
  • őrölt fekete bors
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:

  1. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és a felkockázott szalonnán és vajon üvegesre pirítjuk. 
  2. Közben 1,5 liter vizet felforralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, a hagymára öntjük, ebben puhára pároljuk.
  3. Vékony szeletekre vágjuk a sajtot, a lassú forrásban lévő levesbe keverjük, ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot és a finomra vágott petrezselymet.
  4. Lassú tűzön fele mennyiségűre beforraljuk-sűrítjük, sózzuk, borsozzuk. A levesnek meglehetősen sűrűnek kell lennie. 
  5. Sütőben előmelegített cseréptálakban tűzforrón tálaljuk. Én még frissen sütött császárzsemlét kínáltam hozzá.

Megjegyzés: Állítólag a festő táncosnő barátnője, Jeanne Avril kedvéért találta ki ezt a receptet, aki imádta a sajtot és a hagymát.

Forrás: Lajos Mari-Hemző Károly: 33 sajt-és tojásétel

4 megjegyzés:

  1. Incsi-fincsi művészi leves lett, tetszik! Hajazza T-L. plakát rajzait:)

    VálaszTörlés
  2. Ildy !Művészi leves :) ez tetszik, nem szokványos az íze, az tuti...

    VálaszTörlés
  3. Olyan rég ettem, hogy már nem is emlékszem az ízére. Nagyon guszta

    VálaszTörlés