Az öcsém a hétvégén újabb feladattal bízott meg: süssek neki rozskenyeret. Több receptet is elolvastam (Limaráét, e-Margitét), és ezekből alkottam meg az általam elkészített verziót. Első nekifutásra nem is sikerült annyira rosszul, sőt a családtól még dicséretet is kaptam érte. Nekem egy bajom volt csupán vele, nem tetszett a formája. Ugyanis elméreteztem a jénai tálat, így a korábbi kenyereimhez képest, kissé laposra sikeredett, de majd legközelebb okosabb leszek: kisebb, kerekebb formát választok. Krémsajttal, prosciutto sonkával, zöldségekkel körítve tálaltam.
Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta (rozskenyérhez)
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg BL 80 liszt
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek burgonyapehely
- 24 dkg joghurt (meglangyosítottam és ebben kevertem el az elmorzsolt élesztőt, hagytam 15 percig pihenni)
- csipet aszkorbinsav
- 2 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 tk méz
Elkészítése:
- A fenti hozzávalókból nagyjából 20 perc alatt sima, ruganyos tésztát dagasztottam, kilisztezett kelesztőtálban hagytam duplájára kelni.
- Lisztezett deszkára borítottam, jól átdolgoztam, a szokásos módon formáztam.
- Lisztezett hurkapálcikával lyukakat szúrtam rá, sütőzacskóba csúsztattam, amit egy nagyobb jénai tálba helyeztem (legközelebb kisebb, kerekebb formát választok, hogy magasabb legyen a kenyerem), majd ismét hagytam duplájára kelni.
- Ezután vizet spricceltem - bőségesen - a sütőzacskóba, és 220°C-ra előmelegített sütőbe toltam.
- A hőfokot rögtön visszakapcsoltam 200°C-ra, nagyjából 55-60 percig sütöttem.
Forrás: Limara, e-Margit
De guszta ez így, együtt! Mindegy, hogy milyen formájú, ha finom, nem?
VálaszTörlésHű, ügyes vagy!! A teljes kiőrlésű kenyereimmel nem büszkélkedhetem, de ezt a nagylányomnak mindenképp kipróbálom majd! Guszta lett nagyon!! Köszi szépen!
VálaszTörlésIldy! Köszi, teljesen igazad van, az íz a lényeg, ami viszont szuper, a forma az mellékes! (de azért nem hagy nyugodni... hihi:):) )
VálaszTörlésTrinity! Nagyon köszi, hozok még újabb fajta rozskenyeret is nemsokára, ezen kívül lesz még teljes kiőrlésű is stb. Várom a visszajelzésedet, ha elkészítetted! :):)
Nagyon finom lehet, bármilyen formában süljön
VálaszTörlésBianka, teljesen igazad van! Csak tudod...az a fránya maximalizmusom...:)
VálaszTörlés