Az öcsém és édesapám imádják a burgonyás kenyeret. Igaz, hogy eddig csak a boltban kaphatót kóstolták, amely természetesen köszönő viszonyban sincs a házival, de most már jó magam is bármikor süthetek, ha kérik az itthoniak. Néhány hete gyűjtögettem hozzá a bátorságot, no és persze az időt is, több blogtársam oldalán is jártam, utána olvasgattam, próbáltam elsajátítani a kenyérsütés csínját bínját. Aztán, mikor a tesóm hazajött egy adag aszkorbinsavval, burgonyapehellyel, és mert annyira szépen kérte...végül is beadtam a derekamat. Limara receptje alapján dolgoztam (köszönöm is neki:) ) - bár én nem burgonyapüréből készítettem, hanem főtt, áttört burgonyából - de szerintem első nekifutásra így is klasszul sikerült. Kaptam is érte sok-sok dicséretet.
Hozzávalók
- 5 dl víz (én a burgonya főzővízéből tettem hozzá)
- 3 tk só
- 2 ek olaj
- 2 cspet aszkorbinsav
- 30 dkg főtt, áttört burgonya
- 40 dkg öregtészta
- 1 kg BL 80 liszt
- 2 tk méz
- 2 dkg friss élesztő
- 2 ek burgonyapehely
Elkészítése:
- Az élesztőt elkevertem a mézzel, és kb 1,5 dl langyos vízzel., majd hagytam felhabosodni.
- Az összes többi hozzávalóból - a robotgép dagasztókarjaival - hólyagos tésztát dagasztottam (a maradék 3,5 dl vizet folyamatosan adagoltam), majd kelesztőtálba téve nagyjából 1,5-2 óra alatt hagytam duplájára kelni.
- Jól belisztezett gyúródeszkára borítottam, átgyúrtam, megfeleztem - és ahogy Limaránál látható - megformáztam.
- A tésztát vékonyan beliszteztem, sütőzacskóba és egy jénai tálba tettem.
- Miután ismét duplájára kelt, a sütőzacskóba vizet permeteztem, hogy gőz keletkezzen, lezártam a zacskó száját, és 220°C-ra előmelegített sütőbe tettem (a hőfokot visszahajtottam 200°C-ra).
- 50 perc múlva már készen is volt a csodásan illatozó, ropogós héjú burgonyás kenyér. Életem első IGAZI kenyere! :) :) :)
Gratula, nagy szép lett! Ügyes vagy:)
VálaszTörlésIldy! Köszi! Még ráfér a tökéletesítés, de azért én nagyon büszke vagyok rá, hogy elsőre sikerült! :)
VálaszTörlésTényleg nagyon szépséges
VálaszTörlés:)
VálaszTörlés