Egyik vasárnap újra kekszsütésbe kezdtem. Az alaptésztát a korábbi lenmagos-tejfölös kekszem képezte, ehhez adtam némi reszelt parmezánt, a tetejére pedig szezámmagot szórtam. Sóból is - közkívánatra - többet raktam, bár hozzáteszem nekem 1 tk sóval készítve is megfelelt. (A tojásrántotta kivételével csak alig sózom asz ételeket.) Ha a családtagok többségének így ízlik, akkor lehet nemet mondani???? Hát nem...
Ugyanúgy készítettem, mint a lenmagos kekszet, de azért leírom ide is a receptet, hogy ne kelljen ide-oda kattintgatni.
Hozzávalók:
- 275 g liszt
- 25 g parmezán
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 2 dl zsírdús tejföl
- 1 ek só
- 70 g vaj
- szezámmag
- 1 tojássárgája + 2 ek tej a kenéshez
Elkészítése:
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Tálba tesszük a lisztet, a reszelt parmezánt és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat és a tejfölt.
- Robotgéppel - először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton - jól összedolgozzuk.
- A tésztát lisztezett deszkán, kézzel sima tésztává gyúrjuk, hengerré formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
- A tészta egyharmadát lisztezett deszkára tesszük, a maradékot visszatesszük a hűtőbe.
- 2 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszúróformával tetszőleges mintákat szúrunk ki.
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A maradék tésztával ugyanígy járunk el.
- A tojássárgáját a tejjel együtt felverjük, ezzel kenjük meg a kekszeket, miután megszurkáltuk őket villával.
- Mindegyikre szezámmagot szórunk.
- A tepsiket egymás után a sütőbe toljuk, és a tésztát megsütjük.
- Sütési idő: kb 15 perc
- A tejfölös kekszeket a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
Ötlet: Jól záródó dobozban nagyjából 2 hétig eltartható. Még finomabb, ha fogyasztás előtt közepes hőmérsékletű sütőben 3-4 percig átmelegítjük.Szerintem érdemes dupla adagot készíteni belőle, mert nagyon hamar elfogy!
Forrás: Dr. Oetker: Sütés lépésről lépésre.
Nagyon tetszik!!!
VálaszTörlésTuti kis ropogtatnivaló!
Eszméletlenül gyönyörű, valami csodás
VálaszTörlésDe kis aranyosak:)
VálaszTörlésNem kell bele sütőpor vagy valami?
Viki, Bianka köszönöm! :)
VálaszTörlésIldy! Nem kell bele, első látásra én is hiányoltam...nagyon klassz lett! Érdemes kipróbálni! :)
Biztosan megcsinálom, a tejfölös-lenmagos keksz recepted is már itt toporzékol:) Anyukám nem édesszájú, az ilyeneket viszont imádja, hétvégén meg is lepem velük. Majd beszámolok, hogy sikerült:)
VálaszTörlésIldy! Várom a beszámolót, és remélem ízleni fog nektek! :)
VálaszTörlés