Néhány hónappal ezelőtt Sajtkukacnál nézelődtem, és nagyon megtetszett az almás citromkrémje...muszáj volt kipróbálnom. Akkor - sajnos nem lett megörökítve, annyira gyorsan elfogyott - linzerkosárkákat sütöttem, a citromkrémet mascarponeval kevertem ki, azt nyomtam habzsák segítségével a kosárkákba, tetejére pedig házi grillázst szórtam.
Tegnap is készítettem egy újabb adag citromkrémet, mivel édesapámnak a születésnapját ünnepeltük, és neki nagy kedvence lett ez ízkombináció, ebből alkottam neki meglepetés tortát , és poharas krémet /Hamarosan nektek is megmutatom :)/. Nagyon finom, mondjuk én csak úgy magában kanalazgatva túl édesnek találom, de mascarponeval vagy krémes túróval kikeverve nem nagyon tudok neki ellenállni /persze azért muszáj néha némi önfegyelmet tanúsítani :) hihi/. Szóval...lássuk végre azt az almás citromkrémet...amit természetesen nagyon köszönök Sajtkukacnak!
Hozzávalók:
- fél kg alma, meghámozva, magházától megfosztva
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 125 g vaj
- 400 g cukor (eredetileg 450 g)
- 4 tojás
- 1 dl víz
Elkészítése:
- Az almát felkockázzuk, a reszelt citromhéjjal és 1 dl vízzel feltesszük főni. Amikor megpuhult, turmixgéppel pürésítjük.
- A vajat, a cukrot, a citrom levét és az almapürét gőz felett melegíteni kezdjük, amint a vaj elolvadt, kézi habverővel hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat.
- Kis lángon kb. 10-12 perc alatt besűrítjük a krémet.
- Ha elkészült, tiszta üvegekbe töltjük, és 1-2 napig száraz dunsztban tartjuk.
- Felbontás után mindenképpen hűtőben tároljuk!!!
Forrás: Sajtkukacon keresztül River Cottage Handbook: Preserves
Jé, almásról még nem hallottam. De jó lehet! Várom a torta receptjét!:)
VálaszTörlésNekem sokkal jobban bejött, mint a citromos! A tortát lehet, hogy ma már láthatod...:)
VálaszTörlésIzgalmas, nagyon finom lehet. én is az almásra szavaznék :)
VálaszTörlés