Vagdalt citromillatú kakukkfűvel, avokádó - paradicsom salátával.. |
... kedden és pénteken, ha tehetem mindig kilátogatok a helyi piacra. Mivel imádok főzni, enni megszállottan kutatom az újabb és újabb alapanyagokat. Egyik piacozásom alkalmával bukkantam rá a citromillatú kakukkfűre, amivel azóta már ki is bővítettem a kis fűszerkertemet. Rögvest el is kezdtem újabb recepten törni a buksimat...és íme, a minap ebédre ez a vagdalt született. Zseniális fűszer ez a citromillatú kakukkfű, isteni aromát adott a vagdaltamnak!
Annyira finom lett, hogy a fenti adagot kénytelen voltam gyorsan eltüntet(mielőtt bárki megrökönyödne, jelzem, nem vagyok egy kajaturkálós fajta, nálam ez "a normál adag")...
Hozzávalók:
4 személy részére
a vadalthoz:
- 1 kg darált hús
- 100 g bacon, apróra kockázva
- 4 vékony szál újhagyma, apróra vágva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 közepes méretű tojás
- 2 ek útifűmaghéj
- kis csokor petrezselyem, apróra vágva
- ízlés szerint citromillatú kakukkfű
- ízlés szerint Himalája só, frissen őrölt fekete bors
- fél citrom reszelt héja
a salátához:
- kb. 600 g paradicsom, felkockázva
- 2 avokádó
- 1 csomag madárbegy saláta
- 2 vékony újhagyma, felkarikázva (vagy 1 lila hagyma )
a dresszinghez:
- ízlés szerint citromlé vagy balzsamecet
- ízlés szerint extra szűz olívaolaj
- ízlés szerint Himalája só, frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
A vagdalt hozzávalóit alaposan összekeverem, szilikon kenyérsütőformába töltöm (vagy alaposan kizsírozott hagyományos fém/kerámia kenyérsütőformába) és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül, pirosra sütöm. A paradicsomot felkockázom, összekeverem a hagymával és a felkockázott (vagy kiskanállal kivájt) avokádóval. A dresszing összetevőit alaposan kikeverem és nyakon öntöm vele a salátát. A vagdaltat, ha kihűlt szeletelem és a saláta mellé kínálom. Aki szereti basmati rizst is adhat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése