Egyéb érdekességek...rólam

2013. július 6., szombat

Bránzoaice, avagy moldovai kelt kapros- túrós...






... köszönet a receptért Gabojszának!
... akkora sikere volt, hogy rendszeresen visszatapsolják!





Hozzávalók:




  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 ek. méz
  • 2 egész tojás
  • 250 ml tej
  • 25 g friss élesztő




a töltelékhez:




  • 40 dkg tehéntúró
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek méz vagy nyírfacukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csokor friss kapor, aprítva
  • 2 tojásfehérje habbá verve
  • 1 ek. búzadara



Elkészítése:



A fentiekből kelt tésztát készítek: a vajat elmorzsolom a liszttel, a kupac közepébe „fészket” csinálok, ebbe beleütöm a tojásokat, összekeverem és lassanként hozzáadom a langyos mézes tejben felfuttatott élesztőt. Jó hólyagosra kidolgozom. Fél óráig letakarva pihentetem, elosztom és a 2 cipócskát hagyom addig pihenni, míg elkészítem a túrótölteléket.

A túrótöltelék hozzávalóit kézi mixerrel összekeverem, majd lazán összekeverem 2 tojás fehérjéből vert kemény habbal és 1 ek búzadarával.

 
A tésztát fél cm vastagra nyújtom, késsel kb. 10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe egy-egy púpos kanál tölteléket halmozok és a tészta széleit körbekenem felvert tojással, hogy „ragadjon”. A két ellentétes oldal sarkait egymásra hajtom, majd a másik kettőt is, kicsit rányomom, hogy „zárva” maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom és mindegyiket megkenem a felvert tojással. Sütés előtt addig pihentetem, ameddig az összes batyuval nem végzek, az első tepsit ekkor beteszem sülni a 180°C-ra előmelegített sütőbe.



Langyosan, porcukorral meghintve tálalom.










... a manócskáim úgy nyilatkoztak, hogy isteni volt  a kelt a füstölt csülkös bableves mellé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése