... köszönet a receptért Gabojszának!
... akkora sikere volt, hogy rendszeresen visszatapsolják!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 2 ek. méz
- 2 egész tojás
- 250 ml tej
- 25 g friss élesztő
a töltelékhez:
- 40 dkg tehéntúró
- 2 tojássárgája
- 2 ek méz vagy nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csokor friss kapor, aprítva
- 2 tojásfehérje habbá verve
- 1 ek. búzadara
Elkészítése:
A fentiekből kelt tésztát készítek: a vajat elmorzsolom a liszttel, a
kupac közepébe „fészket” csinálok, ebbe beleütöm a tojásokat,
összekeverem és lassanként hozzáadom a langyos mézes tejben felfuttatott
élesztőt. Jó hólyagosra kidolgozom. Fél óráig letakarva pihentetem,
elosztom és a 2 cipócskát hagyom addig pihenni, míg elkészítem a
túrótölteléket.
A túrótöltelék hozzávalóit kézi mixerrel összekeverem, majd lazán
összekeverem 2 tojás fehérjéből vert kemény habbal és 1 ek búzadarával.
A tésztát fél cm vastagra nyújtom, késsel kb. 10 cm-es négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe
egy-egy púpos kanál tölteléket halmozok és a tészta széleit körbekenem
felvert tojással, hogy „ragadjon”. A két ellentétes oldal sarkait
egymásra hajtom, majd a másik kettőt is, kicsit rányomom, hogy „zárva”
maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom és mindegyiket megkenem a
felvert tojással. Sütés előtt addig pihentetem, ameddig az összes
batyuval nem végzek, az első tepsit ekkor beteszem sülni a 180°C-ra előmelegített sütőbe.
Langyosan, porcukorral meghintve tálalom.
... a manócskáim úgy nyilatkoztak, hogy isteni volt a kelt a füstölt csülkös bableves mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése