Egyéb érdekességek...rólam

2012. február 18., szombat

Köménymagos, sós perec...




...a békebeli, főtt, puha tésztájú, ahogy az apai nagymamám készíti.


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 nagy tojás
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 1 csapott ek. só
  • 4,5-5 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő

  • 3-4 liter víz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 ek. méz
  • köménymag a szóráshoz

a sós mázhoz:

  • 1 ek. só
  • 2 ek. liszt 
  • annyi víz, hogy sűrű legyen a massza

tojásmáz:

  • 1 egész tojás
  • 2 ek. tej

Elkészítése:


A tészta hozzávalóiból a szokásos módon - vagy ha lusta vagyok, mindent a kenyérsütőgép üstjébe pakolva, dagaszt-keleszt programon - sima, hólyagos tésztát dagasztok, lisztezett kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és kb. 40 egyenlő részre vágom. Hurkákat sodrok, perecet formázok, amelyeket sütőpapíros tepsire rakok. Hagyom őket még 20 percig pihenni. Addig vizet forralok, amibe mézet és szódabikarbónát teszek. Egyenként kifőzöm a pereceket, megkenem tojásmázzal, a sóz mázzal megpöttyözöm, végül megszórom őket egész köménnyel. 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva - kb. 25 perc alatt - pirosra sütöm mindegyiket.


Passzol hozzá:


3 megjegyzés:

  1. Még sosem álltam neki főtt perecnek, de ahogy elnézem, muszáj lesz :-)

    VálaszTörlés
  2. Viki! Sürgősen pótolnod kell az elmaradásodat! Sürgőőőősen! :-D

    VálaszTörlés
  3. Olyan jól néz ki :) Nekem meg perec volt a jelem az oviban, már csak ezért is el kellene készítenem :)

    VálaszTörlés