...a békebeli, főtt, puha tésztájú, ahogy az apai nagymamám készíti.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 nagy tojás
- 2 dl napraforgó olaj
- 1 csapott ek. só
- 4,5-5 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 3-4 liter víz
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 ek. méz
- köménymag a szóráshoz
a sós mázhoz:
- 1 ek. só
- 2 ek. liszt
- annyi víz, hogy sűrű legyen a massza
tojásmáz:
- 1 egész tojás
- 2 ek. tej
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon - vagy ha lusta vagyok, mindent a kenyérsütőgép üstjébe pakolva, dagaszt-keleszt programon - sima, hólyagos tésztát dagasztok, lisztezett kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és kb. 40 egyenlő részre vágom. Hurkákat sodrok, perecet formázok, amelyeket sütőpapíros tepsire rakok. Hagyom őket még 20 percig pihenni. Addig vizet forralok, amibe mézet és szódabikarbónát teszek. Egyenként kifőzöm a pereceket, megkenem tojásmázzal, a sóz mázzal megpöttyözöm, végül megszórom őket egész köménnyel. 180°C-ra előmelegített sütőbe tolva - kb. 25 perc alatt - pirosra sütöm mindegyiket.
Passzol hozzá:
Még sosem álltam neki főtt perecnek, de ahogy elnézem, muszáj lesz :-)
VálaszTörlésViki! Sürgősen pótolnod kell az elmaradásodat! Sürgőőőősen! :-D
VálaszTörlésOlyan jól néz ki :) Nekem meg perec volt a jelem az oviban, már csak ezért is el kellene készítenem :)
VálaszTörlés