...azaz rózsavízzel ízesített madeleine-sütemények. Azt nem tudom, ha ezeket az aprócska süteményeket elkészítjük, közelebb kerülünk-e a "házi istennővé" váláshoz, abban azonban biztos vagyok, hogy rendkívül különlegesek és finomak! :-)
Hozzávalók:
12 db-hoz
- 50 g sózatlan vaj, meg 1 evőkanálnyi a forma kikenéséhez
- 1 nagy tojás
- 40 g finom szemű kristálycukor (porcukor)
- egy csipet só
- 45 g finomliszt
- 1 ek. rózsavíz
- porcukor a tálaláshoz
a sütéshez:
- egy 12 kosaras madeleine-sütő tálca
Elkészítése:
Alacsony lángon olvasszuk meg az összes vajat, majd tegyük félre hűlni. Verjük fel egy tálban a tojást a cukorral és a sóval - legjobb, ha elektromos robotgéppel dolgozunk. Úgy 5 perc alatt sűrű majonéz állagúnak kell lennie. Szitáljuk bele a lisztet, majd fakanállal forgassuk hozzá. Az olvasztott vajból tegyünk félre egy evőkanálnyit a formák kikenéséhez, a maradék vajat és a rózsavizet szintén forgassuk a tésztához. Keverjük össze alaposan, de ne túl erősen. 1 órára tegyük a hűtőbe, majd vegyük ki és hagyjuk, hogy kb. fél óra alatt szobahőmérsékletűre engedjen. A sütőt melegítsük elő 220°C-ra. Kenőecsettel alaposan vajazzuk ki a forma kosarait, ezután osszuk el a masszát 12 egyenlő részre. Ha mini formánk van, akkor 2x12 db lesz belőle, és kb. 1 teáskanálnyi adagokat szaggassunk a masszából. Süssük 5 percig, de 3 perc után feltétlenül ellenőrizzük. Ha kész, borítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk kihűlni. Rendezzük el a bimbócskákat egy tányéron, szórjuk meg bőkezűen porcukorral.
Forrás: Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésNigella e könyvét már jó ideje keresem,de mindig csak azt írják ki,hogy nem rendelhető.Rózsavizet hol szereztél?
Rózsavizet a keszthelyi bioboltban vettem, de Pesten is láttam a Culinarisban. A könyvet még 2010-ben kaptam, azóta tényleg alig látni a polcokon. Amúgy klassz könyv, én már több receptet is elkészítettem belőle. Az egyik kedvencem...:-)
VálaszTörlés