" A vízfürdőben, kerek tűzálló kerámiatálkában (en cocotte) lassan megsütött tojás lágy fehérjét és éppen megszilárdult sárgáját eredményez. Kevés tejszín vagy olvasztott vaj még gazdagabbá teszi, de e nélkül is készíthetjük, ebben az esetben azonban lazán takarjuk le a tálakat fóliával. Ízesítésként tehetünk gombás duxelle-t (vajon, hagymán párolt gomba borral ízesítve), apróra kockázott paradicsomot vagy fonnyasztott spenótot a tojás alá, vagy szórhatunk rá reszelt sajtot. Tojásonként egy tálkára van szükségünk. "
(Szakácsok könyve)
Csak annyit fűznék hozzá, hogy pikk-pakk elkészül. Forrón tálaljátok például pirítóssal, frissen sült baguettel, és egy pohár jó minőségű borral. Isteni vacsi!
Hozzávalók:
- vaj a formák kikenéséhez
- 4 tojás
- 4 ek. zsíros tejszín és/vagy 2 ek. olvasztott vaj
- 4 szelet prosciutto sonka
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Vajazzunk ki négy kisebb porcelán formát, és sózzuk, borsozzuk az aljukat. Tegyünk mindegyik aljára, félbehajtva egy-egy szelet sonkát. Óvatosan üssünk egy tojást mindegyik formába úgy, hogy a sárgája ne sérüljön meg. Öntsük egy evőkanál olvasztott vajat (vagy tejszínt, vagy mindkettőt) a tetejére. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk rá egy ág friss kakukkfüvet. Helyezzük a formákat egy tepsibe, és öntsünk alá annyi forró vizet, hogy majdnem a formák feléig érjen. Süssük kb. 15 percig, amíg a fehérje épphogy megkeményedik.
Én pedig a Lila füge szakácskönyvben olvastam, el is készítettem, isteni, úgy ahogy mondod:)
VálaszTörlésNagyon szeretném Lila Füge szakácskönyvét...:-D
VálaszTörlésSzeretnék ilyeneket enni!!!!
VálaszTörlésValószínű finom,ezért el is készítem!Reggel vagy este!!!
VálaszTörlés